Project Description

Simon Izabella

zongoraművész

Simon Izabella a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte diplomáját Kurtág György, Rados Ferenc, Jandó Jenő és Falvai Sándor tanítványaként. Diplomája megszerzése óta rendszeres fellépő vendége a legrangosabb nemzetközi fesztiváloknak, mint például a Schiff András és Heinz Holliger vezette Ittingeni fesztiválnak, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a Bonni Beethovenfest-nek, a híres amerikai Marlboro Fesztiválnak vagy Új-Zélandon a Nelson Festiválnak. Fellépett a világ leghíresebb koncerttermeiben a Wigmore Hallban (London), a Carnegie Hallban (New York) vagy a Tonhalle-ban (Zürich) olyan művészekkel, mint Heinz Holliger, Steven Isserlis, Miklós Perényi, Christoph Richter, Radovan Vlatkovic.
Különösen fontos feladatának tartja a dalirodalom népszerűsítését, melyet jól mutatnak Sass Sylviával, Rost Andreával, Ruth Ziesakkal és Hanno Müller-Brachmannal való közös fellépései.
Szólistaként a magyar zenekarok mellett olyan világhírű nemzetközi zenekarokkal lépett fel, mint a Kremerata Baltica, a Chamber Orchestra of Europe, a Camerata Bern, Musikkolegium Winterthur Orchester. Férjével, Várjon Dénes zongoraművésszel, itthon és külföldön egyaránt, négykezes és kétzongorás fellépéseket tartanak. Az utolsó évtizedben több nemzetközi kamarazene fesztivált szerveztek és vezettek együtt. Közösen művészeti vezetőik a Zeneakadémia kamarazene fesztiváljának a „Kamara.hu”-nak.
Lemezfelvételei készültek Várjon Dénessel (A Nagy Fuga; Hungaroton), Rost Andreával (Bartók, Kodály, Ligeti dalok; Warner), Sass Sylviával (Liszt és Schubert dalok, Cant Art).
2015-től gyerekkoncert sorozata indult, melyben a klasszikus zenét a középpontba állítva a társművészetek segítségével kalauzolja a gyerekeket a művészetek világába töretlen népszerűséggel.
Nagysikerű new york-i 92Y koncertterembeli fellépése után 2010-ben meghívták a világhírű amerikai Bard Egyetemre, ahol vendégprofesszorként tanított. A kamarazenét népszerűsítendő, az ő ötlete alapján került megrendezésre a Kamarazene Éjszakája Budapesten, olyan rangos művészek közreműködésével mint Steven Isserlis vagy Rados Ferenc.