Project Description

Hollenrung Gábor

karmester, zenei rendező

Hollerung Gábor (Budapest, 1954. augusztus 18. –) Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezető karnagya, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte karvezetés (1972–77) és karmester szakon (1975–80), ahol Vásárhelyi Zoltán, Párkai István és Kórodi András voltak a tanárai, majd Eric Ericson (1975) és Kurt Masur (1978) Somogyi László (1981) mesterkurzusain képezte tovább magát.

1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető karmestere 2001-től Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója.

2002–2005 között a Jerusalem Symphony Orchestra első vendégkarmestere, 2002-től 2007-ig a Philharmonia Singers Tel Aviv zenei tanácsadója. Számos európai zenekarral való fellépésén kívül szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar, a Brazil Szimfonikus Zenekar, a Shanghai Szimfonikus Zenekar, Guangzhou Szimfonikus Zenekar és a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként.

Énekkara, a Budapest Akadémiai Kórustársaság az egyik legsikeresebb magyar énekkar, számos nemzetközi győzelmet aratott. Egyebek közt a Debrecen Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusa, a Llangolleni Versenyen pedig elnyerte a Világ kórusa címet. Az énekkar önálló egyesületként jelenleg az ország legnagyobb amatőr énekkara.

Az 1986-ban útjára indította az „Énekel az ország” sorozatot az az ország legjelentősebb eseménye amatőr énekesek számára. Az egyik legsikeresebb formája a zene megszerettetésének.

Magyarországon és külföldön rendszeresen tart kurzust fiatal karvezetőknek és karmestereknek, szinte valamennyi európai országban, emellett az USA-ban. Tajvanon az elmúlt 15 évben minden nyáron tartott mesterkurzust. Itthon a Dohnányi Akadémia keretében tart karmesteri mesterkurzust a világ minden tájáról érkező résztevőknek.