Project Description

Budafoki Dohnányi Zenekar

zenekar

Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált.  A zenekar olyan hazai és külföldi sztárokkal lépett már fel, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rost Andrea, René Barbera, Pietro Spagnoli, José Carreras, Andrea Bocelli, Rivka Golani, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vassilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Bogányi Gergely, Geiger György, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és még sokan mások. 

2018. januárjától Guido Mancusi lett a zenekar első vendégkarmestere, rezidens zeneszerzője pedig Gyöngyösi Levente, a XXI. század egyik legkiemelkedőbb fiatal zeneszerzője. A BDZ és a Müpa Budapest hatodik éve rendezi meg közös sorozatát, a Zene+-t, melyben a szimfonikus zenét színpadi társművészetekkel, képzőművészettel társítja.  Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. A BDZ saját Big Band formációjának fellépéseit mindig zajos siker övezi.

2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban. 2017-ben José Carrerast és Andrea Bocellit kísérték turnéjuk magyarországi állomásán. 2018-ban Quincy Jones budapesti koncertjén működtek közre, 2019 júniusában pedig a Take 6 partnere volt az együttes.