Project Description

Hintalan-Mondok Yvette

énekesnő

2007-ben szerezte énekművész diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. A szoprán életében a 2014-es év hozta el a fordulópontot. Ekkor figyelt fel hangjára a világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás, akivel közös munkájuk megkoronázásaképp számos alkalommal közös koncertet adtak. Kamarapartnerekként Chopin és Mendelssohn-dalokat adtak elő, emellett Yvette számos oratórium-előadás szoprán szólistája volt, melyet a világhírű művész vezényelt.

Az énekesnő számos külföldi fellépést is maga mögött tudhat. 2014 őszén közös koncertet adott Kínában Szilasi Alex zongoraművésszel és Szabadi Vilmos hegedűművésszel, de feltűnt az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt sikeres János vitéz produkcióban is, mint Francia királylány.

2015-ben egymást követően több rendezésben is megkapta az Éj királynője szerepét. Részt vett a lengyel Wrocław Baroque Orchestra európai turnéján. A klasszikus és romantikus darabok mellett a barokk művek avatott tolmácsolójaként is neves zenekarral Rossini-operaáriákat állítottak színpadra. A koncertsorozat cseh és lengyel állomásai után a hazai közönség 2015 novemberében hallhatta a produkciót a Zeneakadémia Nagytermében és a pécsi Kodály Központban.

2016-ban is számos koncerten lépett fel. Márciusban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara koncertjén Vásáry Tamás vezényletével Kodály Zoltán: Budavári Te Deum című művének és Gounod: Szent Cecília miséjének szólistája volt a Zeneakadémián. Az utóbbi művet Debrecenben a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal is nagy sikerrel előadták. Ez év nyarán az Armel Operafesztivál Varázsfuvola produkciójában szerepelt. Számára íródott Zarándy Ákos: Ukihashi című operája, melynek ősbemutatója októberben a CAFE Budapest 2016 Kortárs Művészeti Fesztivál keretében volt hallható. Novemberben New Yorkban a New York-i Magyar Színházzal lépett fel, majd Norwalkban a Crystal Theatre vendége volt. Év végén a MÜPA Oberfrank Péter vezette Varázsfuvola-előadásában alakította ismét az Éj királynőjének szerepét.

2017-ben az elmúlt évekhez hasonlóan Lajkó István zongoraművésszel adott kamarakoncerteket, márciusban Somos Csaba karnagy meghívására a Zeneakadémia Alma Mater Kórusával Schubert Mirjam diadaléneke című művének szólistája, áprilisban a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként Pergolesi: Stabat Mater és Haydn: A megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művek szoprán szólistája volt. Az Ábrahám Consort régizene együttes és Varnus Xavér orgonaművész hangversenyein közreműködött országszerte. A Szegedi Nemzeti Színház színpadán Toronykőy Attila rendezésében Mozart-Lackfi: Parázsfuvolácska című előadás Éj királynőjeként hallhatta a közönség. Az Érdi Tamás által fémjelzett Klassz a pARTon Fesztiválon 2015-től, a Fesztivál indulásától állandó művészként lép fel Gulyás Dénes rendezésében a Varázsfuvola-produkció Éj királynőjeként, valamint más koncerteken is.

2018-ban Almási-Tóth András rendező meghívására a Zeneakadémia Varázsfuvola-produkciójában, a Concerto Budapest Mozart-napján és a Rákoshegyi Bartók Ház interaktív előadásaiban énekelte az Éj királynőjének szerepét. Idén nyáron a neves zongoraművésznővel Prunyi Ilonával exkluzív koncertet adott a dalirodalom gyöngyszemeiből válogatott műsorral, a 25. Víz, Zene, Virág Fesztivál és a 2018. évi Klassz a pARTon Fesztivál vendége volt. Ezen kívül közreműködik Haydn Nelson miséjében, és az államalapítás ünnepe alkalmából rendezendő nagyszabású koncerten énekel Nagyváradon Thurzó Zoltán zongoraművész partnereként. Szeptemberben Vásáry Tamás születésnapja alkalmából rendezendő ünnepi koncerten Beethoven Ah! Perfido című koncertáriájának és a IX. szimfónia szoprán szólistája a Debreceni Filharmonikusok élén.

2019-ben a Concerto Budapest Mozart-napján a Zeneakadémián énekel, márciusban és áprilisban Pergolesi Stabat materének szoprán szólistája több zenei formáció élén, májusban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával énekelt Vásáry Tamás Zenén túl című koncertjén Mozart áriákat, nyáron az Óbudai Danubia Zenekar Händel koncertjének és a Klassz a pARTon fesztivál vendége. Emellett idén több Varázsfuvola produkcióban is éneklte az Éj Királynőjét pl. (MÜPA 2019.09.26.).

2020-ban számos felkérésnek tesz eleget.Januárban önálló koncertet ad művész barátaival a Rági Zeneakadémián, a Budapesti Vonósokkal Schubert: G-dúr miséjét énekli, februárban a Cziffra-fesztivál vendége és Kodály: Budavári Te deum szólistája a Zeneakadémián, márciusban a Concerto Budapest Mozart napján lép fel. Nyáron Varázsfuvola produkciókban énekel és fellép Krakkóban is. 2021-ben igazi különlegességgel lép a Zeneakadémián színpadra. Lajkó István zongoraművész és Oláh Vilmos hegedűművész oldalán Nikolai Medtner műveiből adnak koncertet.

(2006 óta a Zeneakadémia Programigazgatóságán dolgozik, 2019 őszétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hangképző tanára.)