Project Description

Józsa Judit

kerámiaszobrász, művészettörténész

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, Józsa János és Julianna, Európa szerte ismert, neves korondi keramikus népművészek harmadik gyermeke, Erdélyben, Székelyudvarhelyen született. 1994-től az Anyaországban, Budapesten él és alkot. 2002-ben végezte el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténeti szakát. Tanulmányai segítenek a történelmi alkotások hiteles megfogalmazásában, nem véletlenül érezhető szobrain a tanult ikonográfia hatása. Határozott célja, hogy olyan témákat dolgozzon fel évente megújuló tárlataiban, amelyekre addig nem, vagy csak elvétve került sor a magyar képzőművészetben, különösen a szobrászatban.

Eddig több mint kétszáz tárlata volt, hazai és külföldi helyszíneken. Műveit láthatták szerte a nagyvilágban: Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is. Számos hazai és határon túli kezdeményezéshez nyújt önzetlen támogatást. A magyar nemzeti művészet elkötelezett híve, több alkotónak nyitotta meg a tárlatát, értékelte művészetét. Alkotásairól, szobrairól számos cikk és értékelés megjelent, ő maga 11 könyv szerzője. Tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének, a Zeneakadémia Alapítvány kuratóriumi tagja, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány elnöke. 2009-ben a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet, 2010-ben a Női Esélyegyenlőségért díjat, 2012-ben a Világ Magyarságáért Művészeti díjat, 2015-ben az Erdélyi Közösségi élet kiválósága díja, 2018-ban a Keresztény Kulturális Akadémia Cornelius – díját, 2019-ben a Kölcsey- és a Széchenyi-díjat vehette át.

Felismerte azt, hogy művelődés-fejlesztő és magyarságtudat erősítő tevékenységre égető szükség van. Ezt a tevékenységet a saját erőből felújított és 2013 decemberében megnyitott, a Józsa Judit Galériában teljesíti ki. Egyrészt a saját, nagy bemutató tárlatai gyűjteményes anyagát (közel 200 szobor) a különböző tematikák mentén váltakozva, állandó kiállításként tárja a közönség elé, rendszeres előadásokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel. Fő célja továbbá az igényes, minőségi, színvonalas, értéket képviselő, kárpát medencei magyar képző-, ipar- és népművészeti alkotók összefogása és alkotásaik bemutatása. Célja a magyar társadalomban az egészséges önismeret elérése, ugyanakkor felhívja a figyelmet értékeinkre, megerősítve nemzettudatunkat és helyes önértékelésünket Európa szívében.