Project Description

Fotó: Hajósi Miklós

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter

akadémikus

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter MD, PhD, MHAS, HonFBPhS, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Semmelweis Egyetem emeritus professzora. A gyógyszerterápia és ideg-tudományok nemzetközileg elismert kutatója, több gyógyszer- és műszer szabadalom tulajdonosa. Mint professzor évekig dolgozott és tanított a budapesti Semmelweis Orvostudományi, illetve a New York-i Albert Einstein Egyetem Orvoskarán. Számos külföldi egyetem díszdoktora, és több külföldi akadémia (Academia Europaea (London), Academia Scientiarum et Artium Europaea (Salzburg), Belgian Royal Academy of Medicine, Foreign Member of the Russian Medical Academy, National Academy of Sciences of Ukraine) tagja.

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének 1989-től 2002-ig igazgatója. Vizi Professzor 1996-2002 között a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, majd 2002 és 2008 között az elnöke. Elnöke a Magyar Corvin-lánc Testületnek, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának és a Magyar Atlanti Tanácsnak.

Tagja Áder Jánossal és Martonyi Jánossal együtt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Kuratóriumának. Több mint 450 tudományos cikk szerzője, vagy társszerzője, és több könyv szerzője. Publikációinak Idézettsége az akadémiai nyilvántartásban (MTMT): több mint 22.000, a Google-ban > 25.000, h-indexe magasabb, mint 80. Vizi professzor ismert jelentős tudományos ismeretterjesztő tevékenységéről.

Nevéhez fűződik a TV „Mindentudás Egyetem”, és „Törzsasztal” műsora.