Project Description

Várnagy Andrea

zongoraművész

Várnagy Andrea zongoraművész – a ZeneVarázslat Mozgalom megalapítója – Magyarországon és Németországban szerezte zongoraművészi diplomáit. Legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy minél közelebb hozza a gyermekekhez a klasszikus zenét; versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítve annak megértését, mit is üzennek nekünk a zeneszerzők a hangokon keresztül. Mozgalmának kiemelt célkitűzése, hogy a gyermekeket ösztönözze a hangszeres játékra és a zenehallgatásra, mint a jövő koncertlátogató közönségét. Ezért született meg az interaktív ZeneVarázslat koncert, amely során rövid négykezes karakterdarabok hangzanak el magyar költők verseivel kísérve. A 2018-as évtől Várnagy Andrea már leányával, Farkas Lilivel – a Zeneakadémia klasszikus zongora szakos hallgatójával – rendszeresen ad négykezes zongorakoncerteket. A világon talán egyedülálló anya-lánya párosuk családias hangulatot hoz a közönség soraiba, és igazi inspirációt ad az őket hallgató gyermekeknek.

A koncerteket nagy érdeklődés kíséri, már közel 1 800 000 gyermekhez jutott el e módon a klasszikus zene üzenete a Kárpát-medencében és a tengerentúlon egyaránt. A mozgalom hívta életre a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyt, melyet 2020-ban 5. alkalommal rendeztek meg.

Nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is, amelyhez teljesen egyedi zongorakurzus módszertant dolgozott és fejlesztett ki, melyet már online formára is átültetett. Repertoárjában különös hangsúlyt fektet Liszt Ferenc négykezes műveinek bemutatására.

Várnagy Andreát a négykezes zongorázás egyik jeles képviselőjeként tartják számon, zenei munkásságát Budapest Márka-díjjal, Pro Familiis díjjal és 2020-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.