Project Description

Janszó Orsolya

énekes

Janszó Orsolya vagyok, jelenleg a Hágai Királyi Zeneakadémia harmad- valamint a Pozsonyi Konzervatórium ötödéves hallgatója, klasszikus ének szakon.
A zenével komolyabban Párkányban kezdtem el foglalkozni zeneiskolás éveimben, amikor Hanza Rolanda tanárnőhöz kerültem, klasszikus éneket és hangképzést tanulni. 11 évet tanultam a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskolában. Mindeközben számos versenyen vettem részt, főleg Szlovákiában.
Részt vettem Eötvös Csilla művésznő mesterkurzusán, Zselízen, Szlovákiában.
A Milos Ruppeldt pozsonyi énekversenyen öt éven keresztül sorozatban értem el helyezést, valamint a zsűri dicséretét, és különdíját is.
Többször részt vettem a verebélyi Imrich Godin Nemzetközi Énekversenyen, ahol továbbjutottam a döntő körbe.
Tanulmányaim mellett oktatással foglalkozom, a Snétberger Zenei Tehetség Központ zenei segítője vagyok immáron öt éve. A Központ diákjait hangképzésre, énekre valamint szolfézsra tanítom. Számtalan nemzetközi versenyen és kurzuson vettem részt, hospitáltam több neves tanár óráján, valamint fél évig tanultam Marton Éva, Kossuth-díjas művésznőnél.
2018 tavaszán a Snétberger Zenei Tehetség Központ és a Balassi Intézet közös szervezésű, egy hónapos CHB Incubator nemzetközi projekt keretein belül a berlini Collegium Hungaricum összművészeti és kultúrális központban alkothattam és tanulhattam.
A projekt részeként workshopokon vettem részt Matkó Tamás, Mándli Endre Vazul, Miklós Szilveszter, Lukács Miklós, André Vida, Csongrádi Gábor és még számos egyéb művész vezetésével.
Lehetőségem nyílt énekelni Zsófia spanyol királynénak a Madridi Casinóban, felléptem a Pradoban (ESP) , a Ronald Reagen Centerben (USA), az Eric Ericssonhallban (SWE), a bécsi Altes Rathausban, a portugál Terras Sem Sombra fesztiválon, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Színházban, a MOM Kulturális Központban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében valamint számtalan más templomban és koncertteremben. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2021 novemberében a londoni Covent Gardenben énekeltem mentorom, Balázs János kíséretében.
Munkásságommal kapcsolatban több nyomtatott és online magazin hasábjain jelentek meg interjúk, mint például a National Geographic Hungary, a Mandiner, a Magyar7, az Új Szó vagy a Párkány és vidéke.
Több alkalommal is elnyertem a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, valamint 2020-ban és 2021-ben pozitív elbírálásban részesítette pályázatomat a Talentum Hungaricum nívós zsűrije.