Project Description

Budapesti Vonósok Kamarazenekar

zenekar

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben adta első koncertjét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult társaság Botvay Károlyt kérte meg művészeti vezetőjének, koncertmestere 1986-tól Bánfalvi Béla volt, ő 25 éven át töltötte be ezt a posztot. Az együttes első nemzetközi sikerét 1982-ben érte el, a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari verseny díjazottja volt. 1983-tól a zenekar rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, napjainkban több önálló bérlet és koncertsorozaton szerepel évente a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és a BMC-ben, állandó vendége vidéki nagyvárosok koncerttermeinek is.
A kamarazenekar 1995-ben megálmodta, és azóta minden évben megrendezi a Nemzetközi Haydn Fesztivált Fertőd-Eszterházán, neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, többek között David Grimal, Jandó Jenő, Lencsés Lajos, Kocsis Zoltán, Maurice Steger, Perényi Miklós, Reinhold Friedrich, Rost Andrea volt a partnere.
Az együttes hanglemezeken is megörökítette repertoárját a Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio cégek partnereként. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD felvételt rögzített.
2001-ben a zenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori díjat, 2006-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Díját.
Hangversenyein az állandó kamarazenekari repertoár mellett a barokk, klasszikus és romantikus zene fúvós hangszerekkel kiegészített darabjai, szimfóniái is gyakran elhangzanak. Az együttes nagy hangsúlyt helyez kortárs magyar zeneszerzők alkotásainak megszólaltatására, gyakran játszik kifejezetten a zenekarnak komponált műveket. A Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a zenei élmény átadása az ifjabb generációknak, /Operajátszóház-bérlet/ valamint a tehetséges zenész fiatalok segítése pályájuk elindításában, /a zenekar rendszeresen együttműködik több budapesti kerület művészeti iskolájával./
Az együttes 2017-ben ünnepelte 40 éves fennállását, a következő évben indította útjára második saját, évente megrendezésre kerülő fesztiválját, az Óbudai Zenezug Fesztivált a zenekarnak otthont adó Óbudai Társaskörben.
A Budapesti Vonósok Liszt-díjas koncertmestere Pilz János,
Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly.