Project Description

Szegedi Szimfonikus Zenekar

vezető karmester és művészeti vezető: Gyüdi Sándor

A Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dél-alföld legjelentősebb zeneművészeti együttese. A városi zenekar története a XVIII. századra nyúlik vissza. Mai értelemben vett szimfonikus zenekarként a XIX. század végétől működik különböző szervezeti keretekben és elnevezésekkel. A Szegedi Filharmonikus Egyesület Zenekara 1919-ben alakult Figedy-Fichtner Sándor vezetésével. Az együttes élén a 1934-től 1944-ig a fiatal Fricsay Ferenc állt, és ezekben az években olyan nagyságok is megfordultak karmesteri pódiumán, mint Willem Mengelberg, Erich Kleiber, vagy az operáját dirigáló Pietro Mascagni.

Szegedi Szimfonikus Zenekar néven a legendás karmester és zeneszerző, Vaszy Viktor 1969-ben önálló intézménnyé szervezte az együttest, amely a helyi koncertélet és magas színvonalú operajátszás bázisa, emellett folyamatos szereplője a nemzetközi pódiumoknak. Az alapító-karnagyot követve 1975-től Pál Tamás, 1983-tól Oberfrank Géza, 1989-től ismét Pál Tamás, majd 1991-től 1999-ig Acél Ervin állt a zenekar élén. Azóta a zenekar vezető karmestere Gyüdi Sándor, akinek munkáját művészeti vezetőként az elmúlt két évtizedben Lukács Ervin, Fürst János és Günter Neuhold segítette.

Állandó karmesterein kívül mindig is jelentős vendégművészek álltak a zenekar karmesteri dobogóján (Lamberto Gardelli, Carlo Zecchi, Roberto Benzi, Karl Richter, Libor Pešek, Dimitrij Kitajenko, Renato Palumbo, Ferencsik János, Kórodi András, Erdélyi Miklós, Vásáry Tamás, Medveczky Ádám, Kovács János, Ligeti András, Kocsis Zoltán stb.), szólistaként a nemzetközi élvonal és a magyar művészek legjava rendszeres meghívott. Az együttes szinte egész Európát bejárta, emellett nagy sikerrel mutatkozott be Kína, Tajvan, Szingapúr és Brazília közönsége előtt. Lemezei a Hungaroton mellett olasz, spanyol, német, osztrák, dán, belga, angol és amerikai cégeknél jelentek meg.