Project Description

Fotó: Werner Kmetitsch

Sonja Šarić

operaénekes

Sonja Šarić szerb szoprán énekesnő 1990-ben született a vajdasági Zomborban, 2009 és 2016 között Snežana Stamenković-nál tanult a Mannheimi Zenei és Előadó-művészeti Egyetemen. Számos nemzetközi versenyen aratott figyelemre méltó sikereket, legutóbb a 2015-ös Anneliese Rothenberger-énekverseny első helyezettje lett, aranyérmet szerzett a 2017. évi nemzetközi Maria Callas Grand Prix-n, illetve második lett a 2019. évi Elizabeth Connell Prize versenyen, drámai szoprán kategóriában.

Opera-előadásban 2011-ben debütált Rosina grófnéként a Figaro házasságában a Bambergi Nyári Operafesztiválon, és 2013-ban részt vett a Salzburgi Fesztivál Szentivánéji álom című előadásában, Mendelssohn kísérőzenéjével, Ivor Bolton vezényletével. 2014-ben a Baden-Badeni Húsvéti Fesztiválon a Manon Lescaut gyermekeknek készült változatában énekelte a címszerepet, 2015-ben pedig visszatért az első nemesi árva szerepében A rózsalovagban, Simon Rattle karmesteri irányítása alatt. Ugyanebben az évben debütált Donizetti Stuart Mária című operájának címszerepében az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban.

2016 őszétől a 2018–2019-es szezon végéig Sonja Šarić a Grazi Operaház Opera Studiójának tagja volt, ahol számos szerepben részesült lelkes fogadtatásban, többek között Leonoraként A trubadúrban, Rosina grófnő szerepében a Figaró házasságában, Madame Cortese-ként A reimsi utazásban, Neddaként a Bajazzókban és Angiolieri kisasszonyként Stephen Oliver Mario és a varázsló című kamaraoperájában. A közelmúltban énekelte Leonora szerepét a zágrábi Horvát Nemzeti Színházban, a Mannheim Nemzeti Színházban és 2020 januárjában egy új produkcióval a Linz Landestheaterben. 2019 novemberében játszotta Gerhilde szerepét A walkür koncertszerű előadásán Jaap van Zweden vezényletével, az amszterdami Royal Concertgebouw-ban.

Sonja Šarić dalokat adott elő a Heidelbergi Tavaszi Fesztiválon, Mannheimben és másutt. Koncertrepertoárjában szerepel Bach h-moll miséje, János-passiója és Karácsonyi oratóriuma, Händel Judás Makkabeusa, Vivaldi Gloriája, több Mozart-mise, Verdi Requiemje, valamint Rossini Stabat Matere. Japánban 2014-ben debütált a Beethoven 9. (d-moll) szimfóniájában. A fent említett karmesterek mellett dolgozott még Dirk Kaftannal, Oksana Lynivvel, Andrea Sanguinettivel, Steven Sloane-nal és másokkal.