Project Description

Fotó: Sake Elzinga

Sárközi Lajos és zenekara

zenekar

Sárközi Lajos Budapesten született egy hétgenerációs zenész család sarjaként. 5 évesen kezdett hegedülni tanulni édesapjától. Még ebben az évben elkezdte tanulmányait a Józsefvárosi Zeneiskolában, ahol Szászné Réger Judit volt a tanára. 13 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, ahol Perényi Eszter osztályába járt. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze „I am Only Fifteen” címmel.

2009-ben két szólókoncertje volt a kaliforniai Silicon Grace Walley szimfonikus zenekarral. A világ számos pontjára eljutott neves zenekarokkal „session” zenészként.

13 évesen már édesapja zenekarában volt tanuló, majd később segédprímás a híres Kárpátia étteremben. Ez idő alatt sikerült elsajátítania a vendéglátás minden oldalát.

17 évesen saját zenekart alapított, mellyel meghívást kapott az akkor nyílt budapesti Szegedi Halászcsárda éttermébe, majd ezt követően a Kulacs étterem prímása lett. Ugyanebben az évben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére is meghívást kapott, ahol hazánk legnépszerűbb zongoristájával és karmesterével, Kocsis Zoltánnál játszhatott együtt.

A hazai rangos fesztiválélet állandó résztvevője zenekarával együtt (Kaposfest, Cziffra Fesztivál és Fesztivál Akadémia). 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gipsy Philharmonic Orchestra élére, művészeti vezetőnek és főprímásnak. 2013-ban a Nóta tv zenei producere volt a csatorna fennállásáig.

Az Egyesült Államokat végigturnézta, a jazz/pop szakma méltán híres szaxofonosával, Tim Riesszel (Rolling Stones).

A külföldi zenei élet meghatározó művészei, mint például a Berlini Filharmonikusok, kihagyhatatlannak tartják, mikor Budapesten járnak Ifj. Sárközi Lajos zenei játékának élvezését.

Esténként 2011 óta a 100 éves étteremben játszik, ahol mindennap szórakoztatja a hazai és a külföldi vendégeket egyaránt.

Ifj. Sárközi Lajos az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát igyekszik ápolni. Célja, hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítse.

Díjak, elismerések

2002, 2009: Zathureczky Ede hegedűverseny I. díj

2005: Telemann nemzetközi hegedűverseny I. díj

2006: Radics Gábor jazzhegedűverseny I. díj

2013: Lavotta János nemzetközi prímásverseny I. díj

2013: MTVA különdíj

2014: Junior Prima díj

2015: Magyar Művészeti Akadémia különdíj