Project Description

Fotó: Sárosi Zoltán

Rudolf Péter

színművész, rendező, színházigazgató

Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató.

1959. október 15-én született Budapesten pedagógus szülők gyerekeként. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd 1979-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Marton László, Valló Péter és Montágh Imre osztályába. Gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol negyedéves hallgatóként Puckot játszott a Szentivánéji álomban. Már a főiskola alatt elkezdett filmezni, és ebben az időszakban olyan közönségfilmekben, illetve kritikai sikereket arató alkotásokban játszott fontos szerepet, mint a Cha-Cha-Cha, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása.

1983-ban a diploma megszerzése után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 1998-ig volt társulati tag, miközben a színházi munkái mellett folyamatosan szinkronizált, rádiózott és forgatott, elsősorban magyar filmekben, de kisebb szerepeket kapott hollywoodi, illetve más nemzetközi produkciókban is.

Első színházi rendezése 1992-ben a Dühöngő ifjúság volt, amely évekig telt házzal ment a Pesti Színházban. Már szabadúszó művészként 2000-ben feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel bemutatták az És Rómeó és Júlia című darabot, melyet azóta, azaz 20 éve töretlen sikerrel játszanak, akárcsak a 2002-ben bemutatott Kövek a zsebben című előadást, amelyben Kálloy Molnár Péter a partnere. 2001-ben készült el első filmes rendezése, az Üvegtigris, mely egy korszak kultikus filmjévé vált, és a sikernek köszönhetően évekkel később megszületett a második, illetve harmadik része. 2003 és 2005 között az Új Színház művészeti vezetője volt.

2013–14-ben producerként és rendezőként létrehozott egy hatrészes kosztümös történelmi tv-filmsorozatot, a Kossuthkiflit. A Török Ferenc által rendezett 1945 című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a filmkritikusok díját és a Filmszemlén a legjobb férfi alakításáért járó díjat, amit Varsóban is megkapott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felkérésének eleget téve óraadóként oktatott filmes írókat és színészosztályokat.

Több mint 70 színházi, és csaknem félszáz filmes szereppel, 14 színházi rendezéssel és több nagyjátékfilmmel a háta mögött számtalan szakmai díj és elismerés tulajdonosa.

2020. július 1-től a Vígszínház ügyvezető igazgatója.

Három gyermeke van. Mindegyikük a szakmában dolgozik. Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő.