Project Description

Fotó: Christophe Abramowitz

Orchestre Philharmonique de Radio France

zenekar

1937-es megalakulása óta az Orchestre Philharmonique de Radio France különleges elismertségre tett szert az európai együttesek körében eklektikus repertoárjával, az új zene mellett való kiállásával, a koncertek felépítésének ötletes megközelítésével, kiemelkedő vendégművészekkel, valamint dinamikus oktatási és ismeretterjesztési programjaival.

Mikko Franck, a zenekar 2015-ben kinevezett első karmestere megtestesíti a zenekar jellegzetes szellemiségét, értékeit és ambícióit azzal az elhatározással, hogy minden koncertet emlékezetes zenei és emberi élménnyé varázsoljanak. Szerződését most 2025-ig meghosszabbították, megerősítve azt a hosszú távú elkötelezettséget, amelyet ő és a zenekar egymás iránt vállaltak.

Franck közvetlen elődei voltak a zenakarnál Myung-Whun Chung, Marek Janowski és Gilbert Amy, de Aaron Copland, Pierre Boulez, Jurij Tyemirkanov, Esa-Pekka Salonen, Kent Nagano és Barbara Hannigan műveinek előadása során fennállásának nyolc évtizede alatt Désiré-Émile Inghelbrechttől Gustavo Dudamelig számos más neves karmester vezényelte már a zenekart.

Az Orchestre Philharmonique de Radio France, amelynek korábban a Théâtre des Champs-Élysées-ben, majd a Salle Pleyelben volt a „főhadiszállása”, most pedig felváltva ad koncertjeket a párizsi Auditorium de Radio France-ban és a Philharmonie de Paris-ban. Rendszeresen turnézik Franciaországban is – például fellépett Lyonban, Toulouse-ban, Aix-en-Provence-ban, a nantes-i Folle Journée fesztiválon, a Chorégies d’Orange-on és a Festival de Saint-Denis-en –, valamint olyan jelentős nemzetközi helyszíneken, mint a Berlin Philharmonie, a Vienna Konzerthaus, a Hamburg Elbphilharmonie és a pekingi NCPA.

Mikko Franck és az Orchestre Philharmonique de Radio France számos felvételt készített már az Alpha kiadó számára, koncertjeiket pedig online is elérhetők a francemusique.fr és az arte.tv weboldalakon.

A zenekar hisz a kultúrában és a társadalomban történő aktív szerepvállalásban, és minden évadban frissíti ismeretterjesztő programját iskolásoknak és diákoknak szóló kreatív projektekkel, workshopokkal, innovatív koncertformátumokkal, valamint kórházakban és börtönökben folytatott tevékenységekkel. A zongorista, tanár és műsorvezető, Jean-François Zygel vezeti a Les Clefs de l’orchestre című sorozatot, amely a zenekar repertoárjának mesterműveit mutatja be és amelyet a France Inter, a France Télévisions és a belgiumi RTBF is közvetít. Ezenkívül a Orchestre Philharmonique de Radio France és Mikko Franck az UNICEF jószolgálati nagykövetei lettek.