Project Description

Fotó: Dominique Jaussein

Nizzai Filharmonikus Zenekar

zenekar

A Nizzai Filharmonikus Zenekar 2017-ben ünnepelte hetvenedik születésnapját: az 1945-ben alapított, eredetileg Orchester Symphonique Municipal elnevezésű zenekar igazgatási és szervezeti struktúráját 1947-ben alapozta meg Nizza városa.Ez a köztiszteletben álló együttes 70 éve fontos szerepet játszik a dél-franciaországi zenei életben.

Ráth G. György, aki 2017. szeptember 1-je óta a zenekar új zenei vezetője, a kiválóság szakadatlan keresésének hagyományát kívánja folytatni a zenekar tevékenységének folyamatos szélesítésével, repertoárjának gazdagításával és bővítésével, valamint a világ legjobb zenészeinek szóló meghívásokkal.

A Nizzai Filharmonikus Zenekar tíz nagy szimfonikus koncertből álló, zsúfolt évadot mutat be. A hangversenyek mindegyikét két egymást követő napon, a legnagyobb létszámú összetételében adja a zenekar. Repertoárjuk leghíresebb darabjait szólaltatják meg híres karmesterek vezényletével, a nemzetközi színpadok ragyogó szólistáit kísérve. Vasárnap délelőttönként tucatnyi családi koncert nyújt lehetőséget a zenekar zenei vezetőjének arra, hogy a mindig nagyszámú közönségnek a zenekar zenészei és szólistái segítségével egyszerű, könnyen érthető ízelítőt nyújtson a klasszikus zene minden időszakából származó remekművekből. A zenekar tagjai minden évadban átlagosan 20–30 kamarazenei koncertet adnak különböző helyszíneken, például az Opéra előterében, a Musée National Marc Chagallban, a Bibliothèque Louis Nucéra előadótermében és a Palais Lascaris-ban. A zenekar kíséri az Opéra Nice Côte d’Azur színpadára kerülő összes operát, valamint a nagyszerű klasszikus baletteket a Ballett Nice Méditerranée éves karácsonyi műsorán. Fellép a C’est pas classique fesztiválon, amelyet Alpes-Maritimes megye szervez minden évben a Palais Acropolisban, valamint a MANCA kortárszene-fesztiválon. A város életét számos szabadtéri koncerttel élénkíti, a központi Place Masséna téren a Bastille-nap alkalmából rendezettől kezdve egészen a külső kerületekig, és minden évben 2500 lelkes helybeli társaságában köszönti az újévet az Acropolisban. A megye kezdeményezésére minden nyáron megrendezésre kerülő Les Estivales fesztivál alkalmával a zenekar az egész régióban, változatos felállásokban, gyakran több helyen párhuzamosan terjeszti a zenét.

A zenekar repertoárja igen széles spektrumot ölel fel, Vivaldi és Händel barokkjától kezdve a kortárs művek premierjéig. Mahler és Bruckner összes szimfóniáját csakúgy hallhattuk tőlük, mint Brahms és Beethoven műveit, Richard Strauss nagy operáit – a szimfóniáktól a csodálatos szimfonikus költeményekig –, vagy Schumann, Mozart, Verdi, Wagner, Stravinsky, Schönberg és Boulez kompozícióit. A zenekar új fesztiválja, a Musiques d’aujourd’hui à demain és a MANCA fesztivál alkalmat kínál a 20. század végi és kortárs zenei repertoár felfedezésére. A magas zenei színvonal fenntartását a zenekarhoz csatlakozó kiváló karmesterek, például Georges Prêtre, Mikhail Jurowski, Ion Marin, Gerd Albrecht, Eivind Gullberg Jensen, Lawrence Foster, Jacques Lacombe, Jeffrey Tate, Neeme Järvi, Michal Nesterowicz és Giancarlo Guerrero biztosítják. A zenekar nemzetközi hírneve a közelmúltban a világ legjobb szólistáit ösztönözte arra, hogy újra és újra visszatérjenek a közös koncertekre, emelve ezzel az események fényét. Jonas Kaufmann, Barbara Hendricks, Krystian Zimerman, Nelson Freire, Franck Peter Zimmermann, Julian Rachlin, Thomas Zehetmair, Philippe Bianconi, Cédric Tiberghien, Bertrand Chamayou, Xavier De Maistre és Albrecht Mayer – csak néhány név azok közül a művészek közül, akiket ez a tekintélyes együttes a közelmúltban kísért.

A Nizzai Filharmonikus Zenekar rendszeresen fellép a Printemps des Arts fesztiválon Monte Carlóban. A legnépszerűbb nyári operafesztiválokon is játszott, többek között a Chorégies d’Orange-en, a Macerata Operafesztiválon, a Montpellier-Radio France-on, a Festival d’Aix-en-Provence-on, valamint az Antibes-ban megrendezett Musiques au Cœur és Génération Virtuoses fesztiválokon. Megfordult a tengeren túl is, Japánban 2007-ben kéthetes turnén járt, a 2012–2013-as operaszezonban pedig két Simon Boccanegra-előadáson lépett fel az ománi Muscat Királyi Operaházban.