Project Description

Fotó: severoceskafilharmonie.cz

North Czech Philharmonic

zenekar

A North Czech Philharmonicot Teplicében, a Cseh Köztársaságban alapították. Az alapító okiratok 1838-at jelölik meg a zenekar kezdetének, így a North Czech Philharmonic Európa egyik legrégebbi zenekara.

1948-tól kezdve nagynevű vezető karmesterekkel dolgozott a zenekar, úgy, mint Martin Turnovský, Libor Pešek,  Vladimír Válek, vagy Tomáš Koutníkand. 1997 júliusától a fiatal kanadai karmester, Charles Olivieri-Munroe vette át a vezető karmesteri pálcát, aki azt megelőzően a brno-i Filharmonikus Zenekar karmestere volt. Karizmatikus művészeti vezetésének köszönhetően 1997-től a zenekar aranykorát éli. Ez alatt a rendkívül virágzó időszak alatt a zenekar kiemelkedő nézőszámmal, egyre növekvő számú külföldi meghívással és számos rádió és kereskedelmi célú felvétellel dicsekedhet.

A North Czech Philharmonic rendszeresen fellép jelentős csehországi fesztiválokon, mint például a prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál, az Antonín Dvorak Fesztivál, a Beethoven Zenei Fesztivál, a Cesky Krumlov Fesztivál, a Gustav Mahler Festival, a Leos Janacek Fesztivál. A zenekar minden évben rendszeresen turnézik hazáján kívül is, egész Európát bejárva: Németország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Svájc, Monaco, Franciaország, Belgium, Dánia, Portugália, Horvátország, Szlovénia, Magyarország, Szlovákia, Szerbia és Málta koncerttermeiben is hallható volt. 2013 őszén a zenekar ázsiai turnén vett részt, melynek során fellépett Vietnámban, Kambodzsában, Hong Kongban, Szingapúrban, Malajziában és Bruneiben.

A zenekar a királyi család előtt is játszott Kuala Lumpurban, a Dewan Filharmonik Petronas koncertteremben, vagy Kambodzsa fővárosában Phnom Penh-ben, valamint a brunei-i Bandar Segi Begawar-ban.

Az elkövetkező években Thaiföld, Kína, valamint Brazília, Chile, Argentína és Uruguay szerepel a tervek között. A külföldi kritikák gyakran megemlítik azt, hogy a zenekar tagjai meglehetősen fiatalok, valamint kiemelik az együttes energikus, mély érzelmeket kifejező játékát. Otthonában, Teplicében a North Czech Philharmonic a leghíresebb kortárs művészekkel dolgozik együtt, mint pl. Mischa Maisky, Sharon Kam, Shlomo Mintz, Kun-woo Paik és sokan mások.

Ugyanakkor a zenekar számos koncertet tart fiatal hallgatóságnak oktatási céllal is. 1964 óta a North Czech Philharmonic szervezi a Ludwig van Beethoven Zenei Fesztivált, mellyel elismerésüket fejezik ki a nagy zeneszerző iránt, aki nem csupán látogatója volt a zenekarnak helyet adó városnak, de ez a város és a környékbeli tájak ihlették a zeneszerzőt számos híres művének megkomponálására.