Project Description

Fotó: Christophe Abramowitz

Mikko Franck

karmester

Mikko Franck 1979-ben született Helsinkiben, Finnországban. Karmesteri karrierjét korán, 17 évesen kezdte, azóta világszerte híres zenekarokkal és operaházakban dolgozik. 2002 és 2007 között az Orchester National de Belgique első karmestere volt. 2006-ban a Finn Nemzeti Opera főzeneigazgatója lett, majd a következő évben művészeti vezetővé is kinevezték – ezt a dupla tisztséget 2013 augusztusáig töltötte be.

2015 szeptemberében az Orchestre Philharmonique de Radio France első karmestere lett. Azóta európai, kínai és dél-koreai turnékra vitte a zenekart, mindeközben kreatív és választékos műsorkínálat kialakításán munkálkodott. A zenekarral kötött eredeti szerződését kétszer hosszabbították meg, legutóbb 2025 szeptemberéig. A 2020/21-es szezonban, a sűrű párizsi koncertévad mellett vendégkarmesterként visszatér többek között a Chicago Symphony és a Berlin Philharmonic zenekarokhoz.

Az operák iránt is ugyanolyan odaadást tanúsít, az elmúlt években a Bécsi Állami Operaházban vezényelte a Bohémélet, a Salome, a Lohengrin, a József-legenda, az Elektra, a Tosca, A Nyugat lánya, A holt város, valamint a Trisztán és Izolda előadásait. A 2020/21-es szezonban részt vesz többek között a Trisztán és Izolda előadásain a valenciai Palau de les Arts Reina Sofíában.

Jelentős diszkográfiája szimfonikus műveket és operát egyaránt tartalmaz. Több felvételt is készített az Orchester Philharmonique de Radio France-szal, legutóbb 2020 áprilisában jelent meg lemeze Franck by Franck címmel, rajta César Franck d-moll szimfóniájával és ritkán előadott szimfonikus költeményével, a Ce qu’on entend sur la montagne-nyal.

2018 februárjában az UNICEF franciaországi szervezete jószolgálati nagykövetének nevezte ki, mely minőségében két helyszíni látogatást tett Beninben, egyet pedig Szenegálban. Jelölése után kijelentette: „Minden gyermek más és más; minden élet fontos. A származásától függetlenül minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy biztonságos és egészséges környezetben éljen, és ahhoz, hogy kövesse az álmait és teljes mértékben kihasználja a lehetőségeit.”