Project Description

Fotó: Bácsi Róbert

Lajkó Félix

hegedűművész

Ha létezik határtalan zene, akkor Lajkó Félix koncertjén egészen biztosan azt fogunk hallani. A vajdasági Topolyán született Liszt-díjas hegedűművész és citeravirtuóz itthon és külföldön egyaránt unikum: sehova be nem sorolható egyéni stílusa, remek improvizációs készsége, művészi nyitottsága és emberi őszintesége, elképesztő technikai tudása tették ismertté világszerte.

Előszeretettel működik együtt más stílust képviselő zenészekkel, illetve más művészeti ágakkal, szerzett színházi-, balett- és filmzenét és játszott főszerepet Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza. Jancsó Miklós róla forgatta a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét. Olyan világhírű művészekkel működött együtt a színpadon, mint a japán Min Tanaka, vagy Mohammad Reza Mortazavi ütős, illetve Jojo Mayer dobos, fellépett a tuvai Huun Huur Tuval éppúgy, mint a francia Noir Désir zenekarral. 2012-ben többrészes maratonnal ünnepelte 40. születésnapját.

Zenéjét szimfonikus zenekarra is kiterjesztette, amely Végtelen szimfonik lemezen is megjelent a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Lemezei rendre a nemzetközi világzenei toplisták élére kerülnek. A brit világzenei szaklap, a Songlines Best Artist kategóriájába is többször beválogatták, ahogy a Top of the World válogatásra is számos alkalommal kerültek fel zenéi. A VOLOSI-val készített közös albumuk elnyerte mind a lengyel, mind a magyar Fonogram-díjat 2020-ban, ugyanebben az évben a Győri Balett felkérése komponálta legújabb egész estés balettzenéjét.

„A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat.”