Project Description

Fotó: Vancsó Zoltán

Király Csaba

orgona- és zongoraművész

Király Csaba orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanulóéveitől 1997-ig hét hazai és két nemzetközi zongoraversenyen (Cagliari, 1996; New Orleans, 1997) nyert első díjat. Zongora- és orgonaművészként rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Számos koncertsorozatott adott. Előadta Mozart, Beethoven és Schubert összes zongoraszonátáját, Haydn népszerű szonátáit, Chopin és Schumann legjelentősebb zongoraműveit, Bartók összes zongoraművét, Liszt jelentős zongoraműveit, valamint eljátszotta Liszt és Bach összes orgonaművét.

Repertoárján megkülönböztetett szerepet játszik a legújabb kortárszenei művek megszólaltatása is, valamint a klasszikus és a jazz-improvizáció. Átiratokat készít többnyire nagy szimfonikus, oratorikus művekből, operákból. Orgonaátirat-repertoárját két teljes szimfónia, hat szimfónia-tétel, egy-egy szimfonikus költemény, nyitány, zenekari szvit és színpadi kísérőzene, továbbá négy versenymű, két oratórium, két mise és számos zongoraetűd teszi ki, illetve különböző operarészletekből készít zongoraátiratokat, parafrázisokat.

2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2013-tól a Magyar Liszt Ferenc Társaság elnökévé választották. Néhány évig a Zeneakadémia zongoratanára volt, egy évig tanított a dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona-vendégtanáraként. 2002 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében, a zongora és orgona tanszak vezetője. Három éven át vezette az intézményt igazgatóként. Jelenleg egyetemi tanár, törzstag az intézmény Doktori Iskolájában. 2014 és 2017 között – tanári és előadóművészi hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte.