Project Description

Fotó: Boor Ádám

East Gipsy Band

zenekar

Az East Gipsy Band nagyszabású produkció, mely ötvözi a roma zenei hagyományt és a jazzt. A csapat teltházas koncerteket adott hazánkon kívül is, többek közt Kanadában és az Egyesült Államokban. Hatalmas sikert arattak a legendás New York-i Blue Note-ban és a Detroit Jazz Fesztiválon is.

A zenekar vezetője Balázs József, a középgeneráció egyik legtehetségesebb zongoristája, számos versenyen aratott győzelmet, például a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el, de bátyja, Balázs Elemér is több zenekari formációjának húzóembere. Játszott többek között Erik Truffaz-val, Stephane Belmondóval, Bobbie Watsonnal, Charlie Marianóval, Robin Eubanksszel és Steve Houbennel, Tim Riesszel is.

A hegedűs–gitáros Sárközi Lajos 2006-ban, 15 éves korában nyerte meg a Magyar Rádió országos jazzhegedű versenyét, fejlődése azóta is töretlen. Junior Prima díjas hegedűművészként a műfaj egyik legkeresettebb zenésze.

Oláh Vilmos, a kitűnő cimbalmos, kiváló érzékkel hozza a tradicionális elemeket, ezzel megadva a produkció autentikus hangulatát.

Balogh Guszti énekes–gitáros, az innovatív világzene, urbánus és az autentikus cigányzene prominens képviselője. A Nomada zenekar vezetője, a Fabula Rasa zenekar tagja, de emellett számos egyéb hazai és külföldi zenekar állandó vendégzenésze is.

A bőgős Orbán György az ország egyik legkeresettebb zenésze hangszerén, lendületes, virtuóz, lehengerlő muzsikus, számtalan együttesben játszik. 2005-ben tagja volt az Avignon Nemzetközi Jazz Fesztiválon nagydíjat és közönség díjat nyert Bolla Quartetnek.

Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként több évtizede meghatározó alakja a magyar és nemzetközi jazzéletnek. Olyan legendás zenekarok tagja volt és tagja a mai napig, amelyekkel kiemelkedő sikereket arattak. Ilyen például a No-spa zenekar, mellyel harmadik helyezést értek el a brüsszeli Jazz Hoeilaart versenyen 1989-ben és egy évvel később az elsőnek járó díjat hozhatták el a leverkuseni nemzetközi jazz fesztivál versenyéről. Szép eredményeket értek el a már 25 éve működő és aktív Trio Midnight együttessel is a zeneszerző-zongorista Oláh Kálmánnal és Egri János bőgőssel. A Trio Midnight saját generációjának meghatározó formációja. Ilyen siker például a Jazz Hoeilaart verseny első helyezése. Fontos szerepet töltött be Elemér életében a szintén közel 25 évet működő Creative Art Trio, amelyben a híres zeneszerző-zongorista Vukán Györggyel és a kiváló bőgőssel, Berkes Balázzsal játszott együtt. Kiemelt zenekarai voltak még: Joy, Gadó Gábor Trió, Babos Gyula Trió, Szakcsi Lakatos Béla Trió, Dés László Septet, Oláh Kálmán Sextet. Balázs Elemér részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Perugiában, Marciacban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinnban, Pozsonyban, Ciney-ben, Dinantban, Detroitban, Getxóban, Brüsszelben, Bécsben, Bangkokban, Torontóban, Quebecben és Londonban. Dolgozott Anette Lowmannel, Stepko Gutt-tal, Zbigniew Namyslowskival, Jukka Perkóval, Paolo Fresu-val, Stephane Belmondóval, Steve Houbennel, Lee Konitzcal, Art Farmerrel, Pat Metheny-vel, Rick Margitzával, Charlie Marianóval, Randy Breckerrel, Al Jarreau-val, Nicholas Paytonnel, Ben Monderrel, Dave Liebmannal, Darryl Jonesszal, Joe Lovanóval és Tim Riesszel.

Az East Gipsy Band különleges, egyedi, semmihez se fogható zenei hangzására felfigyelt a Rolling Stones legendás fúvósszekció vezetője, Tim Ries is. Tim világhírű szaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető, zenepedagógus, a torontói egyetem jazz tanulmányainak professzora. Az East Gipsy Banddel történő közös munkájukról, és a zenekarról dokumentumfilm készült, melyet az HBO Csillagfény távolság címmel mutatott be több országban is.