Project Description

Fotó: Andrási Ingrid

Cimbalomduó

Balogh Kálmán és Lukács Miklós

„Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.” – Liber Endre (FolkEurópa Kiadó)/p>

Balogh Kálmán az egyik legismertebb cimbalmos nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is. Játszott a Carnegie Hall színpadán, fellépett Wolfgang Sawallisch, Alan Bern, vagy Frank Zappa társaságában is, de Francis Ford Coppola Youth without Youth című filmjének zenéjében is hallható cimbalmozása. Számtalan magyar és nemzetközi zenei formáció kiemelkedő zenész egyénisége. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Lukács Miklós már 9 évesen felhívta magára a figyelmet, a Rácz Aladár cimbalomverseny elsődíjasaként. Az akkor 27 éves Balogh Kálmán is hallotta az ifjú tehetséget játszani, persze akkor még nem sejtette, hogy két évtizeddel később közös műsorral, együtt lépnek színpadra. A klasszikus zenei tanulmányok végeztével a jazz cimbalmozás úttörőjeként került be a köztudatba, bár a kortárs zenének is ő az első számú előadója. Saját trióján kívül számos formációban játszik. Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Uri Caine, Archie Shepp, Steve Coleman csak néhány jól ismert név zenész partnerei közül. 2015-ben Charles Lloyd amerikai szaxofonossal készített közös lemezt.