Project Description

Fotó: Borsos Mihály

Borbély László

zongoraművész

A Zeneakadémián kitüntetéssel diplomázott 2007-ben, majd ugyanott 2014-ben elnyert a DLA-fokozatot „Summa Cum Laude” minősítéssel. Jelenleg az Egyetem adjunktusaként tanít a billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékén.

Számos díjat nyert, a szakiskolák országos versenyén Nagydíjat, a Földes Andor Zongoraversenyen első, az EPTA Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyén, a Budapesti Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraversenyen és a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen második, a Magyar Rádió Haydn-Mendelssohn versenyén harmadik, valamint a Londoni Nemzetközi versenyen különdíjat. Elnyert továbbá a Yamaha ösztöndíját, három alkalommal kapta meg a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjat, 2009-ben a Junior Prima, 2019-ben pedig az Artisjus Díjat.

Számos ország több fesztiválján vett részt, így koncertet adott többek között a FestivaLiszt (Grottammare, Olaszország), a raidingi (A), fermo-i (IT) utrechti (NL) Liszt, az ankarai nemzetközi Bartók, a szentpétervári „International Conservatory Week” fesztiválokon. Hazai rendezvények közül a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, CAFe Budapest, Korunk Zenéje, Hallgatás Napja, Arcus Temporum, ArTRIUM fesztiválokon, továbbá a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, a Tiszadobi Nemzetközi Zongorafesztiválon, a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon, a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári Beethoven Fesztiválján, a BFZ Stravinsky-maratonján, valamint az őriszentpéteri Virágzás Napjai, illetve Hétrétország fesztiválokon.

Rendszeres közreműködője szóló- és kamarahangversenyeknek Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében, Solti termében, a Régi Zeneakadémia Liszt Kamaratermében, a Budapest Music Centerben, a Magyar Rádióban, a Bartók Béla Emlékházban, a TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában, a FUGÁban. Emellett Európa számos országában, az Egyesült Államok több államában és Ázsia több országában szerepelt. Számtalan felvételt készített a Magyar Rádióban, illetve az ankarai TRT-ben.

Számos zenekarral és együttessel adott koncertet, így a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Budafoki Dohnányi Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Duna Szimfonikus Zenekarral, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a Zala Szimfonikusokkal, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci, Egri és Nyíregyházi Szimfonikus Zenekarokkal. Emellett koncertezett még az Intermoduláció, UMZE, Budapest Sound Collective együttesekkel, a Qaartsiluni Ensemble-lel, továbbá a Metrum Ensemble-lel, melynek jelenleg is tagja.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Kovács János, Keller András, Rácz Zoltán, Drahos Béla, Kovács László, Werner Gábor, Horváth Gábor, Sándor János, Tihanyi László, Dubóczky Gergely.

A Zeneakadémia adjunktusaként mesterkurzust és előadás tartott a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében, Genfben (Haute école de musique), Würzburgban (Hochschule für Musik), az Ankarai Egyetemen, Izmirben (Dokuz Eylül Egyetem), Tbilisziben (Sarajishvili State Conservatory), Szentpétervárott (Nemzeti Konzervatórium) és Szöulban (Seoul National University, Ewha Womans University).

Eddig négy szólólemeze jelent meg, egy a Bayer Records-nál (Mompou, Lachenmann, Adès, Kagel műveivel), három pedig a Hunnia Records-nál (Liszt kései művei, Bach Goldberg-variációk című műve, valamint Messiaen „Madárkatalógusának” teljes felvétele), az ötödik pedig előkészület alatt áll. Közreműködője továbbá másik három lemeznek, melyek közül egy magánkiadás (Petrovics és Ligeti), a továbbiak pedig a Bayer Records-nál (Klughardt) és a Hunnia Records-nál (Bartók, Dohnányi) jelentek meg.