Project Description

Fotó: Lévai Barnabás

Bonnyai Apolka

zongoraművész

Bonnyai Apolka a Liszt Ferenc Zemenűvészeti Egyetemen szerezte zongoraművész diplomáját 2001-ben, ahol tanárai Várjon Dénes, Szokolay Balázs és Kemenes András zongoraművész professzorok voltak, majd ugyanitt 2013- ban szerezte meg a doktori fokozatot.

Zeneakadémiai tanulmányai mellett részt vett Schiff András, Malcolm Bilson, Rados Ferenc, Pavel Gililov, Dmitrij Bashkirov, Lev Natochenny, Leslie Howard és Norma Fisher professzorok mesterkurzusain.

Számos ösztöndíj és nemzetközi zenei verseny díjazottja. Mint a Weingarten ösztöndíj nyertese 1998-ban a Birmingham Conservatoire-ban tanult Malcolm Wilson professzor osztályában.

2005/2006-ban pedig elnyerte a Terplan Kutatói Ösztöndíjat, amelynek segítségével az Egyesült Államokban tanult a Montclair Egyetemen (New Jersey), továbbá ott Előadóművészi Oklevelet is szerzett.

2016-ban a Salzburg Grand Prize International kamarazenei versenyen II. díjat, 2017-ben a Vienna Grand Prize Piano Virtuoso versenyen III. díjat nyert.

2019. tavaszán mint a Golden Classical Music Awards nemzetközi verseny díjazottja a New York-i Carnegie Hallban lépett fel.

Bonnyai Apolka a magyarországi koncertek mellett Európa számos országában (Svájc, Belgium, Ausztria, Németország, Svédország, Anglia) vendégszerepelt, továbbá fellépett Japánban és az USA-ban.

Mint szólista részt vett a Yamaha Artist Liszt Fesztiválon New Yorkban valamint nagy sikerrel szerepelt a Hungarian Festival of the Arts and Humanities koncertjein New York-ban és New Jersey-ben, valamint fellépett a Kennedy Center-ben (Washington D.C.) Dr. Charles Simonyi
tiszteletére rendezett koncerten.

Nagy sikerrel szerepelt a IX. Kyoto-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon Japánban, amelyről CD felvétel is készült.

Rendszeres vendége a Fiatal Művészek Pódiumának a Magyar Rádióban, ahol koncertjeiről felvételek is készültek.

Bonnyai Apolka 2001 óta a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola zongora főtárgy szakos művésztanára. Rendszeresen zsűrizik zongoraversenyeken és tart bemutató órákat, mesterkurzusokat.

A Sárospatakon megrendezésre kerülő V4 Nemzetközi Zongorafesztivál művészeti vezetője és előadóművésze, valamint a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál művészeti vezetője és fesztiváligazgatója.