Project Description

Fotó: Marco Borggreve

Pierre-Laurent Aimard

zongoraművész

„(…) ha definiálnom kell, hogy mit csinálok, akkor azt sem állítanám, hogy zongorista vagyok. Zenész vagyok, a zongora történetesen a hangszerem. Nem szeretem a skatulyákat, hogy csak egy perspektívából tekintsek a zenére. Szeretem a kamarazenélést, (…) szeretek tanítani és beszélni a zenéről. Más szóval, ennek a tüneménynek a különböző oldalain élni.” – ekképp foglalta össze ars poeticaját korunk egyik kulcsfontosságú zongoristája, a 60 esztendős francia Pierre-Laurent Aimard.

Aimard jelenleg az egyik leghitelesebb megszólaltatója a XX. sz. olyan modern zeneszerzők műveinek, mint pl. Messiaen, Ligeti, Eötvös, Bartók, Carter vagy George Benjamin. Az évek során repertoárját fokozatosan bővítette Bach, Liszt, Mozart és Beethoven műveivel illetve inspirálták a régi zenei és a népzenei formák is. Mesterei közül ki kell emelni Yvonne Loriodot és férjét, Olivier Messiaent – aki első gyermekének a keresztapja is – valamint Ligetit és Boulezt, kinek legendás Ensemble InterContemporain zenekarában már 19 évesen első szólistája volt.

Aimard koncertezett többek között Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a Konzerthausban, az Alte Operben, a Mozarteumban, a Cité de la Musique-ben. Művészeti vezetője volt az Aldeburgh-i Fesztiválnak és a Tanglewood Music Center, Festival of Contemporary Music évadának.

Aimard végletekig perfekcionista, játéka egyszerre könnyed és virtuóz, karakteres és változatos.

Munkássága elismeréseként idén júniusban Aimard kapta az egyik legrangosabb kitüntetést, az Ernst von Siemens díjat.

Fontosabb díjai:
Messiaeni Verseny első díj (1973)
Hommage à Messiaen CD – Grammy díj (2005)
Royal Philharmonic Society díj (2005)
Instrumentalist of the Year (2007)
Bach’s Art of Fuga CD – Diapason d’Or (2008)
Bach’s Art of Fuga CD – Choc du Monde de la Musique (2008)
ECHO Klassik díj (2009)
Schallplattenkritik tiszteletbeli díj (2009)
Helpmann díj (2016)
Ernst von Siemens díj (2017)