Project Description

Díjak:

Fischer Annie Ösztöndíj
Junior Prima Díj
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj

Kállai Ernő

hegedűművész

Kállai Ernő napjaink egyik legizgalmasabb és legkarizmatikusabb hegedűművésze. 2008-ban a Carnegie Hall Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált, nagy sikerű előadását a Strad Magazin kiváló kritikával méltatta.

Kállai Ernő már 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként Bachelor és Master diplomát szerzett.

Elkötelezett kamarazenészként együtt koncertezett a világhírű hegedűművésszel Itzhak Perlmannal és a Perlman Music Program tagjaival. Többször játszott a Magyar Rádió és Televízió, a France Musique és a New York- i WQXR klasszikus zenei rádió adásain. 2010-ben az Elle magazinban szerepelt, 2014-ben a Hungaroton kiadásában Mozart Szonáták lemeze jelent meg. 2015-től a Kállai Vonósnégyes primáriusa, 2016-tól a Magyar Állami Operaház koncertmestere.

Kállai Ernő 2011-ben a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozott be, de játszott az Orchestre National de Lille, az Orquesta Classica Santa Cecilia, a Boca Raton Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok, a Concerto Budapest, a Debreceni Kodály Filharmonikusok, a Győri Filharmonikusok, a MÁV Szimfonikus Zenekar, az MR Szimfonikusok, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent István Szimfonikus Zenekar vagy a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok kíséretében is. Ernő olyan nagy múltú helyszíneken is bemutatta tehetségét, mint a párizsi Louvre Auditorium, az Avery Fisher Hall, a Carnegie Hall, az Alice Tully Hall, a Chicago-i Symphony Hall, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, Liszt Ferenc Zeneakadémia, vagy a budapesti Művészetek Palotája. Koncertezett szerte Amerikában, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban. Rendszeres fellépő művésze külföldi és hazai zenei fesztiváloknak. Kállai Ernő egy Carlo Antonio Testore hegedűn játszik a Summa Artium Alapítvány jóvoltából.

Díjak, ösztöndíjak:
Fischer Annie Ösztöndíj, 2016
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, 2016
Junior Prima Díj, 2012
Nemzetközi Szigeti József Hegedű és Brácsaverseny – 2.díj, közönség díj, 2012
Alexander & Buono Nemzetközi Vonósverseny, New York – 1.díj, 2011
Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny – 1.díj, 2008
Juilliard Concerto Competition, New York – 1.díj, 2008
Salon de Virtuosi Ösztöndíj, New York, 2007
Nemzetközi Sarasate Hegedűverseny, Pamplona – Különdíj, 2005
Semmering-i Kodály Verseny, Ausztria – 1.díj, 2004
Semmering-i Bécsi Klasszikus Verseny, Ausztria – 1.díj, 2004
Országos Zathureczky Hegedűverseny – 1.díj, 1998 és 2003