Project Description

Fotó: Raffay Zsófia

Eötvös József

gitárművész

Eötvös József Liszt-díjas és Artisjus-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára. A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányai után hazatérve, előbb a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán és Művészeti Szakközépiskolában alapított és vezetett gitár tanszakot, majd 2002-től a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) tanára, a magyarországi gitároktatás egyetemi szintű megalapítója, 2016-tól a Vonós Tanszék vezetője.
Rendszeresen koncertezik a világ számos országában. Koncertjein saját művei, és átiratai mellett fontos helyet kap a XX. századi és a kortárs magyar zene népszerűsítése. Több hazai és külföldi zeneszerző dedikálta számára kompozícióit. Szívesen koncertezik kamaraformációban is, rendszeres kamarapartnere Kertesi Ingrid opera-énekesnő, Kubina Péter nagybőgőművész.
Hangfelvételei kiváló kritikát kaptak és nagy példányszámban keltek el világszerte. Átiratai olyan zenei különlegességek, mint J. S. Bach Goldberg variációja, Chopin zongoraművei, Brahms Magyar Táncai, vagy Bartók zongoraművei. Goldberg variációk felvétele 1998-ban, Japánban az év legjobb klasszikus zenei CD-je lett. Ezt az adaptációt a kritikusok az évszázad átiratának tartják.
Hazájában és külföldön egyaránt számtalan rádió- és tévéfelvételt készített. Nevéhez fűződik a nemzetközi hírű Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, és a Budapesti Nemzetközi Gitárverseny és Fesztivál művészeti vezetése is. 2013-ban megalapította az Eötvös Zenei Alapítványt, mely tehetséges, zenei pályára készülő fiatalokat támogat nagy értékű mesterhangszerek használati jogával.