Project Description

Az egyetlen csellista a világon, aki Msztyiszlav Rosztropovicsnál és Gregor Pjatigorszkijnál egyaránt tanulhatott. Rosztropovics szerint „játékában költőiség és rendkívüli finomság ötvöződik heves temperamentummal és briliáns technikával”.

A Lettországban született, Oroszországban nevelkedett, később Izraelbe települő Mischa Maisky igazi világpolgárnak tartja magát. „Egy olasz csellón játszom francia és német vonókkal, osztrák és német húrokon, a lányom Franciaországban született, a legidősebb fiam Belgiumban, a középső Olaszországban, a legkisebb Svájcban, japán kocsit vezetek, svájci órát és egy indiai nyakláncok hordok, és mindenütt otthon érzem magam, ahol az emberek méltányolják és élvezik a klasszikus zenét.”

A zenei világ egyik vezető művészeként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Charles Dutoit, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, James Levine, Vladimir Ashkenazy, Giuseppe Sinopoli és Daniel Barenboim, partnerei között volt Martha Argerich, Radu Lupu, Nelson Freire, Jevgenyij Kiszin, Lang Lang, Peter Serkin, Gidon Kremer, Jurij Basmet, Vagyim Repin, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Julian Rachlin vagy Janine Jansen. Maisky a Deutsche Grammophon exkluzív művésze. Az elmúlt negyedszázadban több mint 30 lemezt készített (s ezekkel számtalan díjat nyert), többek között olyan együttesekkel, mint a Bécsi, a Berlini és az Izraeli Filharmonikusok, a Londoni Szimfonikusok, az Orchestre de Paris vagy az Európai Kamarazenekar.