Project Description

„…A kottát feltétlenül tisztelni kell, mert csak az maradt a szerző után.” – vallja Jandó Jenő, a klasszikus zenei élet egyik legkiválóbb előadója.

Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye szerepel a repertoárján. Ugyanakkor Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Rendkívül sokoldalú, kamaramuzsikus, pianista, és a legtöbb lemezfelvételt készítő zongoraművészek egyike. 1972-ben a versailles-i Cziffra György versenyen második díjat kapott, több alkalommal találkozott személyesen Cziffra Györggyel.

Nemzetközi karrierje a ’70-es évek elején indult: Európa számos városában, az Egyesült Államokban és Japánban is fellépett. Együtt dolgozott – többek között – Ferencsik Jánossal, Fischer Ádámmal, Lamberto Gardelli-vel, Ligeti Andrással, Peskó Zoltánnal, Jurij Szimonoval. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták egy Magyarországon készült felvételéért, amelyen Liszt posztumusz zongoraversenyét játssza.

A szakmai elismeréseken túl hazánkban a legnagyobb tisztelet övezi – és nem csupán koránál fogva. Játékát hallgatva sokkal többet kapunk, mint egy zongorakoncert élményét; magunkkal vihetjük egy élet tapasztalataiból áradó bölcs gondolatait és a közönség iránti szeretetének üzenetét.

Díjak, elimerések: Liszt Ferenc-díj (1980), Érdemes Művész (1987), Bartók−Pásztory-díj ( 1995), Kossuth-díj (1997), Magyar Klasszikus Zenei Díj (2004), Bartók Béla-emlékdíj (2006), Prima Primissa Díj (2014)