Project Description

Oravecz György

zongoraművész

1963-ban született Budapesten, zongorázni nyolc éves korában kezdett. 1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, tanárai Lantos István és Kocsis Zoltán voltak. 1986-ban a Cziffra Alapítvány ösztöndíjasa lett, majd 1987-ben megszerezte zongoraművészi és tanári diplomáját. Az ezt követő években Európa számos országában adott nagysikerű koncerteket, közülük is kiemelkedik milánói szólóestje. Megismerték Kanadában, az Egyesült Államokban, Ázsiában, és több ízben vendégszerepelt Brazíliában is.

Külföldi fellépései során nem csak szólóesteket adott, hanem szimfonikus zenekarok szólistájaként is szerepelt, így pl. Brazíliában, Olaszországban, Horvátországban, Jugoszláviában, Németországban, 2000. áprilisában a bécsi Musikverein Saal közönsége előtt játszotta el Beethoven talán legritkábban hallható zongoraversenyét, az Op. 61A-t. Koncertezett a legkülönfélébb zenei fesztiválokon: Rovinj (Jugoszlávia), Clermont-Ferrand (Franciaország),  Donau-Fest Ulm, Sonoptikum Frankfurt, Saarland Fesztivál (Németország), Interfórum Fertőd, Szombathelyi Bartók Fesztivál, az 1998-as első magyar Fazioli Fesztivál valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ahol egy alkalommal Liszt összes zongoraetűdjét játszotta el.

Ő volt az első vendégművész, akit meghívtak Romániába, közvetlenül a forradalom után. Az 1985 óta eltelt években O.Gy. egyre inkább Liszt-specialistaként vonult be a zenei köztudatba, a “hírhedett zenész” hagyatékának továbbvivőjévé vált, melynek elismeréseként 1993-ban, Rómában felkérték, hogy egy olasz történészek által felkutatott, eredetileg Liszt számára készítet zongorát felújítása után Ő mutasson be a nagyközönségnek. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, aminek első állomásaként meghívták a huszonötödik évfordulóját ünneplő Társaság jubileumi koncertsorozatára.

Több rádió és TV-adó készített felvételeket róla: MTV, a francia, az olasz TV, a Brazil TV Kultúra, a Magyar Rádió és a RAI olasz rádió. Elsőként játszotta Liszt Ferenc Haláltáncának  szólóváltozatát lemezre és a 2002-ben megjelent Schubert-Liszt válogatás se nélkülözte a kuriózumokat. 2002 nyarán Hong Kongban vendégszerepelt, ahol Gershwin Kék Rapszódiája mellett Grieg a-moll zongoraversenyét valamint Liszt Magyar Fantáziáját adta elő.

Koncertjei voltak Dél Koreában, Vietnamban,  Kazahsztánban és Azerbajdzsánban is. Kijevben az ő előadásában csendült fel Liszt két zongoraversenye (Esz-dúr, A-dúr) az ukrán filharmónia jubileumi koncertjén, az utóbbi években pedig rendszeres főszereplője október 22-én a kijevi Liszt születésnapi koncertnek.

Végezetül talán idézzük Kocsis Zoltánt, aki ezt nyilatkozta róla: “Nagy reményekre jogosító, vérbeli pódiumművésszel van dolgunk személyében, aki több ízben tanúbizonyságot tett virtuóz technikai készségéről, stiláris biztonságáról, valamint – nem utolsósorban – zenei egyéniségének kétségbevonhatatlan eredetiségéről.”