Project Description

Fotó: Böröcz Balázs

Gwendolyn Masin

hegedűművész

Gwendolyn Masin napjaink egyik legjelentősebb hegedűművésze. A világszerte elismert zenészt kifinomult technikai tudással rendelkező, magas színvonalú koncerteket adó előadóművészként tartják számon. Zenész család sarjaként a klasszikus muzsika szeretete gyermekkorától fogva meghatározó az életében. Élete első koncertjét öt évesen adta, ezt követően pedig világszerte folyamatosan elismert zenekarokkal és kamarazenészekkel koncertezik illetve TV és rádióműsorokban szerepel.

Gwendolyn Masin tanulmányait kiváló eredményekkel diplomázva az angliai Royal Schools of Music ban, a berni Hochschule der Künste illetve a lübecki Musikhochschule-ben folytatta. Doktori értekezésében pedig a XX. századi hegedű oktatás módszertani hasonlóságainak illetve különbségeinek elemzésével foglalkozott. A 2009-ben megjelent Hegedű Mágia című tankönyve a kezdő hegedűsök számára nyújt hasznos tanácsokat és útmutatót.

Sokszínű zenei adottságait, muzikalitását jól tükrözi, hogy szóló- és kamarazenei koncertjei mellett Masin zeneszerzéssel is foglalkozik illetve átiratokat készít, egyúttal hegedű- illetve kamarazenei mesterkurzusokat tart Európa és Észak Amerika szerte.

Gwendolyn Masin számára a komolyzenei fesztiválokon való fellépés, illetve az azok szervezésében való tevékeny részvétel mindig is jelentős szereppel bírt. A svácji GAIA fesztivál művészeti vezetőjeként fontosnak tartja, hogy a magas színvonalú, nézőcsalogató koncertek mellett kifejezetten a művészeknek szóló mesterkurzusokat is tartsanak.

Masin hegedűművészetét nagyban meghatározza az a kiváncsiság, mellyel a zenész az emberi természet és a zene kapcsolatát vizsgálja.

Ahogy Ő fogalmaz “Úgy érzem, hogy a zene örökkévaló társam. Az élő zene élménye számomra a Mindent jelenti. Ez a kommunikáció végső formája, mely képes a nyelv számára elérhetetlen dimenziókban is kifejeződni. A szó még messze nem egy mondat, de egy hangjegyzet akár egy egész történetet is lefedhet. ”