Project Description

Fotó: Miha Fras

Darko Brlek

klarinétművész

A Ljubljanai Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője.
Kiemelkedő művészeti teljesítményéért már tanulmányai során is számos díjban részesült, többek között megkapta a Ljubljanai Egyetem Prešeren-díját,  illetve a Betteth és a Župančič díjakat is.
1991-es kinevezésekor ő lett a Szlovén Nemzeti Operaház és Balett Intézet valaha volt legfiatalabb igazgatója.

Egy évvel később a Ljubljanai Fesztivál művészeti vezetőjének választották meg, 1995-ben pedig átvette az ország legfontosabb kulturális fesztiváljának ügyvezető igazgatói székét is.
A ljubljanai fesztivál több évtizedes vezetése mellett számos szlovén kulturális intézmény vezetésében is szerepet vállalt.

A Szlovén Kulturális Kamara alapító tagja volt, illetve a szlovén kormány Kulturális Tanácsának elnöki posztját is évekig betöltötte.

Amellett, hogy fő feladatának a szlovén kultúra támogatását  és előremozdítását tartja, szakított időt arra is, hogy részt vegyen számos nemzetközi művészeti testület munkájában is. 1997-től az Európai Fesztiválok Szövetségének alelnöke, 2005-től 2017-ig pedig elnöke volt. 2016-ban a művészeti teljesítményén keresztül a szlovéniai gazdaságra gyakorolt pozitív hatásai miatt állami díjazásban is részesült.

A művészet és a kultúra képviselete több, mint egy szakma Darko Brlek számára, aki klarinét művészként a mai napig rendszeresen lép fel világszerte.