2021 április

csüt01ápr00:00pén30(ápr 30)00:00ÉRTED - Sebestyén Sára fotókiállítása00:00 - 00:00 (30) MOMkult, Reich Károly Lépcsőgaléria

Részletek

Sebestyén Sára fotográfiái szervesen illeszkednek a magyar fotóművészet konstruktivista vonulatába. Képeit épületrészletek, mindennapjaink apró részletei alkotják, melyeknek mérnöki pontosság és lágy harmónia alkot keretet. Színek, formák és fények finom játéka találkozik a geometria merev szabályaival, gyakran ellentétpárokból építkezik, azonban minden kompozíció valami újat, valami váratlant is rejt. Munkája során a művész a konkrét tartalomtól teljesen elvonatkoztatva találja meg az esztétikailag már kiteljesedett formát, ahogy ez a zene világában mindig is jelen volt. Sebestyén Sára a szó szoros értelmében tiszta éleket mutat, melyben egyúttal az életre is visszautal. Ha Sebestyén Sára fotóművészetét pár szóval kellene körülhatárolni, talán a következő szavak lehetnének a legjobb jelöltek: tiszta szerkezet és színek, határozott ám érzéki vonalak és mezők, klasszikus és új arányok, élek, mint a terek közös elválasztó, de egyben összekötő részei és meglepetés. A kiállított alkotások több sorozat képanyagából kerültek kiválogatásra.

 

„És csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakaiban éreztem valóban, hogy élek, és szabad vagyok. Olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár.”  Cziffra György születésének századik évfordulójára emlékezünk, ezen örökérvényű gondolata viszont a jelenünkre hat és él.

Élek és Kör -Vonal, Sebestyén Sára két sorozatának elnevezése, előbbi szó szerint, utóbbi ciklikusságában reflektál az Életre, és Cziffra idézetével összefonódva teszi fel- e kétértelmű címmel a kérdést: Érted!?

Sebestyén Sára konstruktivista képei a hétköznapi emberi élet helyszíneit, hangulatait állítják színre, egy finomabb, nem hétköznapi megközelítésből. Fotóinak esztétikai harmóniája új szempontokat ad, hogy máshogy nézhessük, érezhessük az életünk. A világot érzékenyebben értelmező munkák tökéletes párhuzamot alkotnak a zenével, így Cziffra György életművével is. A válogatott alkotások címei is rezonálnak a zenész életére: Álmodozó Egyenesek, Fényremény, Egyéniség, Apa-Fia, Energia, – néhány szó, amivel szintén a zenész életének és az emberi élet tiszteletének adózik a fotóművész.

 

Sebestyén Sára jelenleg Budapesten él és alkot.

Barangoljon a kiállítás képei között! A megnyitáshoz kattintson ide: Teljes képernyő (új ablakban nyílik meg).

A virtuális tárlatot készítette a virtu•ART•tour.


(A Cziffra Fesztivál és a MOMkult közös rendezvénye)

Díjtalan  program.

 

Kiemelt szponzor: MVM

Társszervező

MOMKult

Go to Top