2021 november

pén05nov19:30Cziffra100 - Ünnepi koncertCziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából19:30 Müpa Budapest

Részletek

Közreműködik:

Balázs János (zongora), Orchestre Philharmonique de Radio France, vezényel: Mikko Franck

Műsor:

Eötvös: Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra – ősbemutató
Liszt: Magyar Fantázia

(szünet)

Franck: d-moll szimfónia, op. 48

A nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekként találkozott először Cziffra Györggyel. A zongoraművészt az ötvenes években disszidálásért kényszermunkatáborba zárták, ahol a túlhajtott munka – a miskolci Műegyetem építkezésén – kis híján tönkretette a kezét. Eötvös édesanyja, a zongoraművész egykori zeneakadémiai tanulmányi társa volt az egyik, aki 1953-ban, szabadulása után segített rajta. Cziffra egy presszóban kezdett zongorázni, itt hallotta őt először – kilencéves kisfiúként – a későbbi zeneszerző. A két család később is kapcsolatban maradt.

Eötvös Péter Balázs Jánosnak dedikált zongoraversenye – mely a szerző első zongoraversenyműve –, a „Cziffra Psodia” elsősorban nem csupán virtuóz darab, hanem történetet mesél: azt a szívszaggató, nem is példa nélküli 20. századi tragikus sorsot, amely Cziffra Györgynek jutott, és amelyre nincs jobb kifejezés, mint a „rapszódia”. Rendhagyó, mert a zongoraszóló mellett a zenekarból egy cimbalom hangját is halljuk, ami bizonyos távoli perspektívába helyezi a mű tematikáját, az elmúlt 100 évet, amelyben Cziffra élt, dolgozott és küzdött.

A Cziffra Psodiát két romantikus mű öleli körbe a Müpa és az Orchestre Philharmonique de Radio France együttműködéséből születendő ünnepi koncerten. Liszt Magyar fantáziáját az ünnepelt zongoravirtuóz is gyakran játszotta, hangfelvételt is készített belőle. César Franck egyetlen, d-mollban írott szimfóniája pedig éppenséggel liszti és wagneri hatásokról árulkodik, amelyek olyannyira meghatározóak voltak a 19. század második felének zenéjében. A francia rádiózenekart Budapesten és Párizsban is az egyik legtehetségesebb középgenerációs finn karmester, Mikko Franck vezényli.

(A Müpa és a Cziffra Fesztivál közös koncertje.)

Jegyvásárlás hamarosan.

Társszervező

Müpa Budapest

Go to Top