2021 július

vas04júl19:0000:00ImprovisArt - Balázs János zongoraestje19:00 - 00:00 Európai Hetek Fesztivál, Passau, Németország

Részletek

A koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A  koncert Bach-tól Liszt Ferencen át, Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, melyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet eme műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt.

Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.

Cziffra György szellemisége s ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja.” (Balázs János)

Műsor:

J. S. Bach- Busoni: D-dúr prelúdium és fúga, BWV 532

Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála

Schumann-Liszt: Widmung

Saint-Saens-Balázs: A hattyú

Liszt-Balázs: VI. magyar rapszódia

Rachmaninoff-Balázs: Vocalise

Puccini-Balázs: Lauretta áriája

Brahms-Cziffra-Balázs: 5. és 6. magyar tánc

Ponce-Balázs: Estrellit

J. Strauss-Balázs: Reminiszcencia parafrázis

(A Cziffra Fesztivál és az Europäische Wochen Passau közös koncertje)

 

 

Társszervező

Europäische Wochen Passau

Go to Top