Események betöltése
Ez az esemény elmúlt.

Pajor Ildikó számára alkotásaiban az inspiráló erő a zene; a Cziffra Fesztivál során bemutatott sorozatainál Liszt Ferenc zenéje: a színek, a struktúrák, a magasságok és a mélységek, a felület rétegei, a hullámzás – a hangok hullámai – mind azon látványok lenyomatai, amelyeket a zene közvetítésével átélhető érzelmek keltettek.

Amikor a zenehallgatás és a festészet találkozik – Pajor Ildikó számára ez megszentelt állapotot jelent, kiállításai során/alkalmával a befogadó számára is megjelenik az a hála, amit a munkája során érez.

A kiállítás két részből áll. A Reich Károly Lépcsőház Galériában kiállított képek több rétegben felvitt nyomdafestékkel készülnek, így formálva vizuális tartalommá a zenét. Új alkotásai, a Digitális sorozat Liszt Ferenc Transzcendens etűdjéhez  a MOMkult földszinti foyer-ban a Cziffra Fesztiválon debütál.

 

4-Mazeppa-ok 15-Harmonies-du-soir-ok

 

Amikor Cziffra György és felesége – 1983-ban Budapesten az Atrium Hyattben – találkoztak a kiállításommal, ahol éppen a zenei ihletésű képeimet mutatták be, a képeket inspiráló háttérzenék kíséretében. Telefonon felhívott, gratulált és ennek kapcsán való találkozásunk alkalmával átadta az általa csodálatosan előadott Transzcendens etűdöket kazettán azzal a kéréssel, hogy fessem meg ezt a sorozatot. Sopronban, a Tavaszi Fesztiválon Cziffra György felejthetetlen koncertje után volt az e találkozásnak köszönhető tárlatomnak a megnyitója, aminek alkalmával egy bemutatkozási lehetőséget ajánlott fel számomra. Így lehettem 1986-ban Cziffra-ösztöndíjas a franciaországi Senlis-ban. Bízom benne, hogy meg lenne elégedve ha tudná, hogy azóta is foglalkozom ezzel a témával és több évtizede dolgozom rajta, újabb és újabb inspirációt kapva a zeneműtől.

A Cziffra-ösztöndíjat Magyarországon fiatal zenészek és képzőművészek kaphatták meg. Cziffra György kiemelten fontosnak tartotta a művészeti ágak kapcsolatának támogatását. A senlis-i Fondation Cziffra több magyar művésznek adott bemutatkozási lehetőséget, ezáltal reményt és bíztatást, ami sokunknak egy életre meghatározta a művészi pályáját. Cziffra György és felesége Soleika kiváló koncerteket és kiállításokat rendeztek a kápolnában, komoly régészeti kiállítást alakítottak ki az altemplomban.

A Cziffra Fesztivál Magyarországon – amelyet Balázs János zongoraművésznek köszönhetünk – olyan nagyszerű kezdeményezés, amelyhez hozzájárulni megtisztelő feladat egy Cziffra-ösztöndíjasnak.

Legyen Cziffra György példa, támasz és lehetőség a mai fiatal művészeknek is!

(Pajor Ildikó)

Go to Top