Cziffra szelet mazsolával, meggyvelővel

mámorító muzsika

Johann Sebastian Bach szerint komponálni nagyon egyszerű: megfelelő időben a megfelelő billentyűt kell használni. A népszerű definíció nyomán aztán születhet tisztességes alkotás, virtuóz mestermunka. És természetesen lélekemelő remekmű is. (Ha zseni ült a klaviatúrához.)

Itt van előttünk most egy kompozíció, amely bámulatos módon egyesíti magában a látszólag nehezen összeegyeztethető kategóriákat. Hiszen a zsenialitás sziporkázó varázslata mindig több mint a már ismert komponensek megbízható összhangja. Tudjuk, miből épül, mik az összetevők, és mégis ámulunk: az ismert alapokból valami korábban sosem létezett, új tapasztalat születik.

Egy süteményről tűnődöm.

Az ízek kontemplációja alkalom, hogy a produkció méltánylása egyszerre legyen esztétikai örömforrás és derűs, könnyed disszertáció. (Gyerekkoromban a hasonló hangzás miatt azt képzeltem, hogy a disszertáció az édességfogyasztással áll kapcsolatban. Lám, az idő igazolt…)

Cziffra szelet.

Már az elnevezés kitűnő lelemény. Hommage – azaz hódolat – egy zseniális muzsikus, Cziffra György zongorista életművéhez. Akinek művészi pályája remek példa a korszakalkotó itáliai filmrendező, Fellini alapvetéséhez, hogy „valamennyien a különleges trükköt keressük egész életünkben, amit csak mi tudunk, amit megtapsolnak. Azok, akik megtalálják ezt a trükköt, szerencsések.”

A Cziffra szelet virtuóz lelkülete

Cziffra György nem színlelt. Játszott. Élete, lüktető vére, megfeszített idegrendszere a muzsika volt. Tehette próbára a sors – tette is –, nem tántorodott el a hivatásától.

Utólag is szívünkhöz kaphatunk, hogy szentséges úristen, micsoda csapások érték! (Pedig tudjuk, hogy aztán jóra fordult sorsa, a szabad világban méltó elismeréseket kapott, majd végül szülőhazájában is…)

Jó ember volt, aki siker és pompa között sem felejtette el a mostoha sorsúakat. Életének drámai és tündöklő korszakában is az volt, akinek született: utánozhatatlan művész.

A Cziffra szelet ebben a szellemben, a cukrászat mesterműveként fejezi ki tiszteletét a maga sajátos eszközeivel.

A Szamos Marcipán legújabb mestermunkája egyszerre elegánsan dekoratív és gyöngéden emlékeztet a virtuóz zongorista kalandos kávéházi korszakára.

A fehér és étcsokoládéból készült, stilizált zongorabillentyű alatt, két réteg vajas piskótalap egyedi kottajelei között mámorító muzsikaként zendül meg sárgabarack-lekvárral, cukorsziruppal, rummal és rumba áztatott mazsolával, meggyvelővel a Cziffra szelet virtuóz lelkülete.

Egy mestermunka utánozhatatlanságához tartozik, hogy nem hiányzik belőle semmi, és nincs benne olyan, ami kihagyható lenne belőle.

A Cziffra szelet e tekintetben is méltó névadója szelleméhez.

Szerényi Gábor

[A Cziffra-szeletet a SZAMOS CUKRÁSZDA készítette]

CZIFFRA KÁVÉ

A CZF Fesztivál tiszteletére a Szamos Marcipán cukrászda cukrászával közösen megalkotott süteményt, a Cziffra-szeletet kínáljuk, valamint egy barista „Cziffra-kávé” fantázianéven külön erre az alkalomra pörkölt kávét árul.

A Cziffra-kávé megalkotásában közreműködő partnerünk a KÁVÉ HÁZA.

A Kávé Háza által életre hívott Cziffra-kávé új ízélményt kínál a fogyasztónak. Egyetlen kortyában a kávé múltja és jövője ötvöződik a jelenben. Cseppjeiben összekapcsolódnak a tradicionális olasz espressokultúra és a török kávékultúra elemei. Az alternatív kávékészítési technológiák alkalmazásával a vendég csészéjébe olyan mesteri nedű kerül, amelynek élvezete egyszerre gasztronómiai és kulturális reveláció, Cziffra művészetéhez hasonló virtuozitás.

A kávét a négynapos koncertsorozat során lehet megkóstolni a MOM Kulturális Központban.
[2016. február 25–28. 10:00-21:00]