LEGENDÁK A LEGENDÁRÓL

„Cziffra György egy fenomén volt. Személyesen nem ismertem sajnos, de annyi legendás történetet hallottam róla, hogy néha azt hiszem: én is ismertem. A szabad zenei asszociációk mestere volt, utánozhatatlan technikával. Nyomorúságos és küzdelmes út után került a világ tetejére, és ott is tudott maradni. Balázs János barátom komoly szerepet vállalt. Missziója, hogy Cziffra Györgyöt megismertesse a magyarokkal és a nagyvilággal is. Szükség van ilyen zsenikre, és szükség van ilyen zseniális misszionáriusokra.”

MIKLÓSA ERIKA
operaénekesnő,
a Cziffra Fesztiválok állandó fellépője
és több mesterkurzusának vezetője

„Cziffra György neve kevéssé ismert szülőhazámban, Argentínában, annak ellenére, hogy nemcsak fantasztikusan virtuóz zenész volt, hanem figyelemreméltó személyiség is, és nagyszerű példája annak, hogy mit képes elérni egy művész a legfájdalmasabb élettapasztalatok és élethelyzetek ellenére is. Természetesen sosem hallottam őt élőben játszani, de a róla készült felvételekből – a lehengerlő technikai biztonság mellett – leginkább az a nyugalom jelent tanulságot számomra, amit a legbonyolultabb darabok előadása közben is tanúsítani tudott. A tehetségen kívül semmi más nem adatott meg neki. Mindent önuralmának és hosszú évek kitartó, kemény munkájának köszönhet.”

JOSÉ CURA
operaénekes
a 2019-es Cziffra Fesztivál kiemelt vendége

„Körülbelül 11 éves voltam, amikor a keszthelyi Festetics-kastélyban volt alkalmam és lehetőségem arra, hogy Cziffra Györgynek játsszak, aki épp egy kurzust tartott ott. A kurzusba nem kerültem be, hiszen túl kicsi voltam, viszont egy kedves ismerős odavitt hozzá. »Te mit csinálsz itt?« – kérdezte. Mire én: »Zongorázom.« »Mit szeretnél játszani?« »Én a Liszt 6. rapszódiáját szeretném játszani.« Nagyon elcsodálkozott, el is nevette magát. Mit akarhat egy ilyen kisfiú ezzel a rapszódiával, ami ráadásul az ő egyik bravúrszáma volt? Játszottam, és láttam, hogy megtisztel azzal, hogy engem kicsi fiúként is komolyan vesz. Elkezdtünk dolgozni a művön: a mai napig emlékszem mindenre, amit mondott. Nemcsak a zeneiségét, komolyságát és azt a minőséget tudtam megtapasztalni, ahogy ő a hangszerhez nyúl, hanem azt is, hogy milyen ember volt.”

BOGÁNYI GERGELY
zongoraművész
a Cziffra Fesztiválok állandó fellépője