Project Description

A két Junior Prima díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály és Soós András által vezetett Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség 2013 óta működik azzal a céllal, hogy országosan és nemzetközi szinten képviselje a feldolgozatlan vonós magyar népzenét. Két mottójuk „Believe in the authentic”, valamint Kodály Zoltán gondolata: „Aki nem tartozott egy nemzethez, az nem tartozhat az emberiséghez.”

Ezek jegyében működtetik Sebestyén Márta védnökségével a szabadegyetemmel összekötött táncházukat Haza a magasban címmel. A kerekasztal-beszélgetés és előadássorozat célja, hogy informális kulturális- és találkozási platformot kínáljon a határon inneni és túli értelmiségnek és a táncházmozgalom képviselőinek. A szabadegyetemhez kultúrblog, valamint online közös éneklések és tánckurzusok tartoznak.

A FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül erősíthetik Magyarország kultúrdiplomáciai kapcsolatait, továbbá megmutathatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy minél szélesebb nemzetközi körben mutassák meg, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében-néptáncban. E céllal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, turnéztak Lengyelországban, Észtországban, Pakisztánban és legutóbb Tajvanon.

Van egy közös műsoruk a kolozsvári román hegedűssel, Ovidiu Barteş-sel, Náisz-Köszönjük koncertjük pedig a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be a zene nyelvén. 2016 júniusában jelent meg első kiadványuk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátukkal összesen 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, hogy elősegítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását.

Következő lemezük Báthory-Bem-Balatonboglár – népzenével a lengyel-magyar barátságról címmel jelenik meg, amelyen Sebestyén Márta mellett szerepel a lengyel Janusz Prusinowski is.

Hegedűs Luca – cimbalom, brácsa
Soós András – hegedű
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű
Orsós Tamás – brácsák
Hanusz Zoltán – bőgő

állandó közreműködő:
Hetényi Milán – ének