Project Description

Fotó: Szecsődi Balázs

Szecsődi Ferenc

hegedűművész

Szecsődi Ferenc 1954-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Bodonyi István, a Zeneakadémián pedig Szűcs Mihály voltak a mesterei. Diplomája megszerzésével egyidejűleg elnyerte a Zeneakadémia Nagydíját. Tanári pályafutását 1977-ben Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kezdte, s azóta számtalan tanítványa koncertezik vagy tanít országszerte és külföldön. Zenepedagógiai munkáját 2000-ben habilitált egyetemi tanári cím odaítélésével ismerték el. Nemzetközi szólókarrierje 1984-ben indult, amikor a Cziffra Alapítvány nagydíjasa lett. Azóta fellépett Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán Párizstól Bécsig, Bolognától Madridig, Prágától Zürichig vagy éppen Kijevig, de koncertezett az USA-ban és Japánban is. Több zeneszerző, így Durkó Zsolt, Rózsa Pál, Kocsár Miklós vagy Huszár Lajos ajánlotta számára versenyműveit. 1992-ben az év legjobb előadóművészévé választották, és a következő évben állami kitüntetésként Liszt-díjban részesült. Pedagógiai munkássága elismeréseképpen 1996-ban Weiner-díjjal tüntették ki. 2005 óta a Hubay Jenő Társaság elnöke. 2009-ben a Magyar Köztársaság Érdemes művésze kitüntetést kapta. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2020-ban a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címet kapta.

Lemezkiadványai közül a magyar hegedűirodalom klasszikus vonulata a jelentős. A Nagy magyar hegedűiskola című lemezt mind a lemezkedvelők tábora, mind a kritika elismerően fogadta. A méltatás kiemelte :”briliáns technikáját és áradó zeneiségét” (Új Magyarország) vagy a „magyar Paganini temperamentumos játékát” (Zürichsee Zeitung) A Hungaroton Classic-nál megjelent 13 CD-ből álló Hubay Jenő hegedű – zongora műveinek összkiadása egyedülálló vállalkozás, melyet a hazai és külföldi szaksajtó egyaránt felsőfokban méltatott. A 13 CD-ből álló sorozat világcsúcs a maga nemében, hiszen egy zeneszerzőtől ennyi lemezt soha senki nem készített. A Gramophon című zenei szaklap a legmagasabb, 5 csillaggal minősítette felvételeit.

A „Világhírű Hubay hegedűiskola titka” című előadást számtalan magyar városban és külföldön, így 2008-ban Bernben (Svájc) nemzetközi zenei konferencián mutatta be.

Egyedülálló hangversenysorozata a „Mesterhangszerek mesterkézben” immár egy évtizede él, ahol új magyar mesterhegedűket mutat be a nagyközönség számára.

A pesti Vigadóban évek óta tartó rendezvénysorozata „A magyar hegedű ünnepe”, ahol a hangszerkészítő szakmán túl az irodalom, a képzőművészet, illetve a gasztronómia is szerepet kap a hangszer népszerűsítésében.

2015-ben Klebersberg Kuno díjjal tüntették ki.

2017-ben a Magyar Hangszerész Szövetség elnökévé választották.

Művészi tevékenysége mellett pedagógiai pályája is rendkívül sikeres. Első és egyetlen munkahelye a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara, ahol 2019-ben 43. tanévét kezdte meg. A fiatal tehetségek támogatása mellett az idős mesterekről sem feledkezik meg, jeles évfordulók alkalmával volt növendékek, kollegák, barátok egybehívásával köszöntik fel az iskolateremtő pedagógusokat.

Leghíresebb tanítványai:
– Szűcs Máté Gábor – a Berlini Filharmónikus Zenekar szólóbrácsása, a genfi Zeneakadémia tanára
– Várnagy Katalin – a Londoni Filharmónikus Zenekar koncertmester-helyettese
– Fejes Tamás – a Skót Nemzeti Zenekar koncertmestere
– Szirtes Edina Mókus – ARTISJUS díjas előadóművész, zeneszerző
– Sztathatosz Sebestyén – a manhattani Music of School hallgatója
– Pécsiné Pánczél Mária – a Zeneiskolai Hegedűtanárok II. Országos Versenyének győztese, a szegedi Király Kőnig Péter Zeneiskola tanszakvezető tanára
– Dudás Virág Ervin a 2019. évi Wieniawski hegedűverseny győztese

Szecsődi Ferenc magyar mesterhegedűn játszik, melyet Székely Márton készített 2006-ban.