Project Description

Díjak:

1971 – Fiatal Művészek Nemzeti Versenye. I. díj
1981 – Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny Nagydíja, Budapest
2012 – Pro Cultura Hungarica Emlékplakett, Magyarország
2018 – Parancsnoki Nagykereszt érdemrend. Litvánia
Litvánia Nemzeti Művésze

Mūza Rubackytė

zongoraművész

Mūza Rubackytė világszerte elismert zongoraművész, zenepedagógus Litvániában született muzsikus családban, jelenleg Vilniusban és Párizsban él. Zongoraművészi karrierje hét éves korában kezdődött, amikor a litván Nemzeti Kamarazenekarral Vilniusban Haydn D-dúr zongoraversenyét adta elő. Hat évvel később nyert első díját a Fiatal Művészek Nemzeti Versenyén. A moszkvai Tchaikovsky Konzervatóriumban szerzett diplomáját követően 1981-ben megnyerte a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny Nagydíját Budapesten.

A litván ellenállás egyik tagjaként csak 1989-ben tudta elhagyni a Szovjetuniót. A függetlenséggel kapcsolatos elkötelezettsége okán, valamint a kulturális téren véghezvitt töretlen erőfeszítéseiért és aktivitásáért a Litván elnök által átadott becsületrendben részesült. 2018 során a Litván állam szolgálatai elismeréseképpen a Parancsnoki Nagykereszt érdemrenddel is kitüntette. 2012-ben magyar állami kitüntetésben is részesült: a közművelődés terén kifejtett munkásságáért a Pro Cultura Hungarica Emlékplakettet kapta elismerésképpen.

A Litván Liszt Társaság A LISZTuania és a Nemzetközi Liszt Társaság (ILA) tagja. Gyakran vesz részt a Weimarban megtartott Liszt-verseny zsűrijében. Alapítója és művészeti igazgatója a vilniusi székhelyű Zongora Zenei Fesztiválnak, és mindig készen áll a további kihívásokra is. Liszt Ferenc teljes Zarándokévek sorozatát eljátszotta Bayreuthban, valamint a raidingi 10. Liszt Fesztiválon, csakúgy mint Shostakovics teljes 24 prelúdium és fúgáját és Liszt Transzcendens etűdök című művét Montpeliében, a Radio France Fesztiválon.