Amikor Dohnányi Ernő, a nagy tiszteletben álló zongoraművész és zeneszerző a Zeneakadémia főigazgatójaként meghallgatta a nyolcéves Cziffra Györgyöt, ez a szállóigévé vált mondat csúszott ki a száján: „Ez nem gyöngyszem, ez maga a Koh-i-Noor gyémánt!” Ekkor még nem létezett a rendkívüli tehetségek osztálya, így a csodagyereket a Zeneakadémia tanári kara elsőéves növedékként vette nyilvántartásba. Talán ennek szükségét saját bőrén tapasztalva – a „fekete kenyérre” és a „kényszerhallgatásra” gondolva – hozta létre alapítványát és ösztöndíjait. Így épült újjá a korai gótikus Szent Frambourg-kápolna Senlisben, ami korántsem volt egyszerű vállalkozás.

Emlékirataiban Cziffra leírja, hogy egy alkalommal Szalézi Szent Ferenchez, a templom védőszentjéhez imádkozott, hogy segítsen: a kápolna felújítása a nyitásra elkészülhessen, s az imádság után rögtön azzal hívta felesége, hogy egy jóakaró két gyönyörű ablaktáblát adományoz nekik a megfelelő méretben. A templom később a zongoraművész barátjának, Joan Miró felajánlásának köszönhetően nyolc üvegablakával is gazdagodott.

Számos fiatal művész mutatkozott be a senlisi Liszt Auditóriumban a Cziffra Alapítványnak hála: sokan – köztük Dráfi Kálmán, Jandó Jenő és Mocsári Károly – azóta maguk is rangos előadóművészek lettek, de az alapítvány versenyének győztese volt 2012-ben a Cziffra Fesztivál megálmodója, Balázs János is.

„A pályakezdők támogatása, a nagy európai pianista hagyomány továbbörökítése ma is feladatunk. Ezt a missziót szolgálják mesterkurzusaink, beavató koncertjeink, fiatal tehetségeket bemutató hangversenyeink, és az anyagi és erkölcsi elismeréssel járó Cziffra Fesztivál díjai.”

„Először lépett azonban a közönség elé egy alig 12 éves, tömzsi gyermek, Cziffra György, aki a mi tehetségekben olyan gazdag zenei életünkben is szenzációt keltett játékával. Ez a kisfiú egészen kivételes talentum. Ahogy Mozart F-dúr versenyének két tételét játszotta, az több volt, mint egy csodagyermek produkciója. Igazi, tiszta, meleg érzéssel zengő muzsikát kaptunk ettől a zseniális kis művésztől.” (Péterfi István: Rendkívüli zenei tehetség feltűnése egy növendékvizsgán)