2021 április

vas25ápr19:0000:00Online közvetítés!ImprovisArt - Balázs János improvizációs szólóestje19:00 - 00:00 Városi Hangverseny- és Kiállítóterem Zalaegerszeg

Részletek

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ImprovisArt című szólóestjével most először lép a hazai közönség elé, mellyel az idén 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg. A zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.

Cziffra György szellemisége s ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja.” (Balázs János)

A produkciót első ízben április 25-én este 7 órakor Zalaegerszegről, a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, élő online közvetítés formájában láthatja, hallhatja a közönség, majd a Cziffra György-emlékév során további hazai és külföldi koncerthelyszíneken, fesztiválokon lép fel vele a Kossuth-díjas zongoraművész.

 

Műsor:

Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála

Schumann-Liszt: Widmung   

Saint-Saëns -Balázs: A hattyú 

Liszt-Balázs: 6. Magyar rapszódia 

Rahmanyinov-Balázs: Vocalise

Puccini-Balázs: Lauretta áriája

Brahms-Cziffra-Balázs: 5. és 6. Magyar tánc   

Ponce-Balázs: Estrellita

Balázs János: Improvizációk

J.Strauss-Balázs: Reminiszcencia parafrázis

 

A koncert a Cziffra György-emlékév keretében, a Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében valósul meg.

Kiemelt szponzor: MVM

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS:

A koncert élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffrafesztival.hu/kozvetitesek oldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján.

Idő

(Vasárnap) 19:00 - 00:00

Helyszín

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem Zalaegerszeg

Zalaegerszeg, Ady Endre u. 14, 8900

Társszervező

Filharmónia Magyarország

Go to Top